'Pak verslavende algoritmes aan'
D66 wil dat er een wettelijke minimumleeftijd van 15 jaar komt voor sociale media zoals Instagram en TikTok. De partij diende hier deze week een wetsvoorstel voor in. 'Het is logischer de verslavende algoritmes te verbieden dan om kinderen te verbieden sociale media te gebruiken.' Dat zei Marielle Balledux van het NJi bij RTL Nieuws als reactie op het wetsvoorstel.
D66 kwam op het idee voor het wetsvoorstel door een nieuwe wet in Australië waar sociale media vanaf 2025 verboden zijn voor kinderen onder de 16 jaar. De politieke partij wil niet alleen een minimumleeftijd in Nederland, maar in heel Europa. Want alleen samen met andere landen kunnen we grote techbedrijven effectief aanpakken, aldus D66.
'We willen allemaal hetzelfde: dat onze kinderen gezond opgroeien en hen beschermen tegen verslaving en narigheid', zegt Balledux. 'Daarbij gaat het er niet om dat je sociale media verbiedt, maar juist dat we onze kinderen ermee leren om te gaan. Als we kinderen leren hoe ze veilig zijn in het verkeer, kunnen we ze ook leren hoe ze veilig sociale media kunnen gebruiken. En die verslavende algoritmes? Dat is de verantwoordelijkheid van de techbedrijven, die aangepakt moeten worden via een goede wet- en regelgeving. Het is logischer de verslavende algoritmes te verbieden dan om kinderen te verbieden sociale media te gebruiken.'
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?
Hoe praat ik thuis over de regels rond media?Voor wieJongerenWat kun je doen als je het niet eens bent met je ouders over je mediagebruik? Op deze pagina geven we tips.
-
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Voor wieOudersGames, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar er zijn ook risico's. Praat hierover met je kind.
-
Dit vinden jongeren zelf van sociale media
Dit vinden jongeren zelf van sociale mediaVoor wieOudersWat is de impact van sociale media op jongeren? En wat is de rol van ouders bij het bespreken van de minder leuke aspecten?
-
Jongeren begeleiden bij hun online levens
Jongeren begeleiden bij hun online levensProfessionalsIn het online magazine 'Jongeren begeleiden in hun online levens' vind je inzichten, voorbeelden en praktische handvatten.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)