'Oudercommissie kan contact tussen ouders en opvang versterken'
Driekwart van de kinderopvanglocaties heeft een oudercommissie, blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O. De organisaties zien de commissies als een serieuze gesprekspartner. Els Geeris van het NJi adviseert om de commissie niet alleen te betrekken bij zakelijke onderwerpen zoals tarieven en openingstijden, maar ook om het contact met ouders te versterken.
Kinderopvangorganisaties moeten een oudercommissie hebben voor elke opvanglocatie, tenzij er niet meer dan vijftig kinderen worden opgevangen. Advies geven en inhoudelijk meedenken zijn volgens oudercommissies hun belangrijkste taken. Het gaat dan om onderwerpen als het pedagogisch beleid, voeding, voorschoolse educatie, openingstijden en prijswijzigingen.
Ouders geven de oudercommissie gemiddeld een 6,3. Driekwart van de ouders vindt het belangrijk dat er een oudercommissie is, maar meer van de helft wil er zelf geen zitting in nemen. Ze hebben daar te weinig tijd voor.
Betere besluiten
Meer dan driekwart van de organisaties ziet de oudercommissie als een serieuze gesprekspartner. Vaak hebben ze het gevoel dat ze betere besluiten nemen door het advies van de commissie.
'Ouders vertrouwen hun kinderen, het meest kwetsbare in hun leven, toe aan de kinderopvang', zegt Els Geeris. 'Ze willen het gevoel hebben dat ze gehoord en gezien worden. Kinderopvangorganisaties vinden dat ook belangrijk, maar in de dagelijkse praktijk kan het contact best lastig zijn.'
Haal- en brengmomenten
'Het contact tussen ouders en pedagogisch medewerkers vindt vooral plaats tijdens de haal- en brengmomenten', vervolgt Geeris. 'Voor iedereen zijn dat drukke momenten. De kinderen gaan van thuis naar de opvangomgeving of juist andersom. Dat is geen kwestie van een pakketje oppakken en ergens anders neerzetten. Ook pedagogisch medewerkers willen die overdracht goed doen, en praten over wat het kind heeft meegemaakt, maar dat zijn wel de drukste momenten van de dag. En ouders gaan een hectische dag tegemoet of komen juist van een drukke werkdag en moeten nog boodschappen doen en koken. Dat is dus voor uitwisseling en gesprek lang niet altijd het ideale moment.'
Goed passende vorm
'Juist de oudercommissie kan helpen om daar een goed passende vorm voor te vinden. Misschien komen er weinig ouders naar een informatieavond over gezonde voeding of het belang van spelen omdat veel ouders daar 's avonds geen tijd voor hebben. Een alternatief kan zijn een ander moment te kiezen, zoals een gezamenlijke maaltijd aan het einde van de opvangdag. Dan kun je tijdens de maaltijd informatie delen met ouders en met hen in gesprek gaan.'
Meer informatie
Bericht Ipsos I&ORapport Medezeggenschap en adviesrecht in de kinderopvang
Lees ook
-
Positieve effecten van kinderopvang
Positieve effecten van kinderopvangVoor wieOudersVoor veel ouders is kinderopvang belangrijk. Maar wat maakt kinderopvang goed voor kinderen? Wat leren ze er?
-
Hoe betrek je ouders?
Hoe betrek je ouders?Voor wieProfessionalsVoor het welbevinden van kinderen is het belangrijk dat je als pedagogisch medewerker goed contact heb met ouders. Hoe doe je dat?
-
Kwaliteit van kinderopvang voor een sterke pedagogische basis
Kwaliteit van kinderopvang voor een sterke pedagogische basisVoor wieBeleidsmakersKinderopvang draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Wat bepaalt pedagogische kwaliteit, en hoe versterkt die de opgroeiomgeving?
-
Cijfers over kinderopvang
Cijfers over kinderopvangVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHet bedrijfsmatig verzorgen en opvoeden van kinderen op de uren dat de eigen ouders of verzorgers dat niet zelf kunnen.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.