Opvoedhelden centraal in Week van de Opvoeding

Maandag 7 oktober start de Week van de Opvoeding. Dit jaar staan 'opvoedhelden' centraal. Opvoedhelden zijn medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder. Bijvoorbeeld familieleden, maar ook vrienden, buren, de sportcoach, een leerkracht of muziekleraar.

Deze 'opvoedhelden' hebben een positieve invloed op het leven van kinderen en gezinnen. Zo kunnen gezinnen door deze sociale steun alledaagse vragen en zorgen op eigen kracht oplossen, waardoor zij minder vaak hulp hoeven te vragen aan professionals. Bovendien zijn kinderen die kunnen terugvallen op andere volwassenen vaak veerkrachtiger en hebben ze meer kans om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen.

Opvoeden is soms ook gewoon niet leuk

Marielle Balledux van het NJi: 'Ouders hoeven maar één blik op sociale media te werpen, en het opvoedgeluk spat van hun scherm. De boodschap die overal doorklinkt: opvoeden is leuk! Maar opvoeden is soms ook gewoon niet leuk. Voor ouders kan dat soms best moeilijk zijn om toe te geven.'

'Ouders beseffen lang niet altijd dat ze het opvoeden niet alleen hoeven doen. Het zou hen enorm kunnen helpen als ze hun vragen en twijfels delen met familie, vrienden, buren en andere ouders. En met professionals in de kinderopvang en het onderwijs.'

Bied advies, inspiratie en steun

'Sta daarom als professional open voor de vragen en twijfels van ouders. En problematiseer niet te snel. Wees je ervan bewust dat ook jij onderdeel bent van de informele steun van ouders. Besef dat jij een belangrijke rol speelt in hun leven. Jij weet als geen ander wat er allemaal komt kijken bij de opvoeding. Je kunt advies, inspiratie en steun bieden. En ouders laten weten dat opvoeden vaak leuk is, maar soms ook heel lastig.'

In het hele land worden tijdens de Week van de Opvoeding activiteiten georganiseerd. Want deze week is hét moment om de verschillende kanten van opvoeden te benadrukken, kennis te delen en leuke activiteiten voor ouders en kinderen te organiseren. Het NJi doet ook mee door kennis te bieden, ervaringsverhalen te delen en activiteiten uit te lichten.

Meer informatie

Opgroeien doe je samenOntmoeting: sociaal en cultureel kapitaalSamenwerken bij het ondersteunen van de opvoedingWat is sociale steun?Wat is de pedagogische leefomgeving?

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)