Minder tienermoeders, maar nog vaak alleenstaand
Het aantal meisjes dat voor hun 20e moeder wordt, is in 2020 verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel voeden tienermoeders hun kind vaker alleen op dan oudere moeders.
Nederland heeft met 2,4 per duizend een van de laagste aantallen tienermoeders binnen de Europese Unie. Sinds 2010 is dat cijfer nog flink gedaald. Ook krijgen steeds minder meisjes van 16 jaar of jonger een kind. In 2020 was ruim 80 procent van de tienermoeders 18 of 19 jaar.
Eenoudergezin
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat kinderen van tienermoeders net als tien jaar geleden minder vaak bij twee ouders wonen: 27 procent wordt geboren in een eenoudergezin en 41 procent in een ander huishouden. In dat laatste geval wonen de tienermoeders meestal samen met hun kind bij hun ouders.
Interventies
'Goed nieuws dat het aantal tienermoeders blijft dalen', reageert Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Nederland doet het op dit punt al heel lang goed. Het CBS geeft niet meer aan tot welke specifieke bevolkingsgroepen de tienermoeders behoren. Dat maakt het lastiger om te bepalen voor wie gerichte interventies nodig zijn.'
Pedagogische basis
Ondanks de dalende aantallen tienermoeders blijft het volgens Balledux belangrijk aandacht te besteden aan de steun bij het opvoeden die tienermoeders krijgen uit hun omgeving. 'Vooral als zij er op jonge leeftijd alleen voor staan, is die pedagogische basis niet vanzelfsprekend aanwezig. Juist de steun van bijvoorbeeld kinderopvang, buren of een wijkteammedewerker is voor deze groep extra van belang.'
Bron: CBS