Minder emotionele problemen na kinderopvang

Opvang in een kinderdagverblijf heeft een klein gunstig effect op latere emotionele problemen bij kinderen. Informele opvang heeft juist een klein ongunstig effect op emotionele en gedragsproblemen. Dat blijkt uit een analyse van gegevens over bijna 90.000 kinderen in vijf Europese landen, waaronder Nederland. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers analyseerden gegevens over kinderen die rond de eeuwwisseling kinderopvang kregen in Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje. De kinderen zijn tot hun 13e jaar gevolgd. Kinderen die tussen 0 en 4 jaar naar een professionele kinderopvanggroep gingen, hadden later iets minder emotionele problemen dan kinderen wiens ouders geen kinderopvang gebruikten. Op gedragsproblemen vonden de onderzoekers bij deze groep geen effect. Kinderen met informele opvang hadden iets meer emotionele en gedragsproblemen dan kinderen die geen opvang kregen. De verschillen tussen de groepen waren niet groot, maar wel significant.

Kwaliteit van opvang

Waarom informele opvang minder gunstige effecten heeft, is niet onderzocht. De onderzoekers wijzen erop dat niet bekend is of de kinderen uit het onderzoek zijn opgevangen door bijvoorbeeld een familielid, een professionele gastouder of een au pair. Daardoor kan de kwaliteit van informele opvang sterk wisselen. Voor professionele kinderopvangorganisaties zijn in de vijf onderzochte landen ontwikkelingsdoelen en kwaliteitskaders vastgelegd. Er zijn opleidingseisen voor pedagogisch medewerkers en normen voor het aantal beroepskrachten per groep kinderen. Daardoor is de kwaliteit van kinderdagverblijven in die landen stabiel, aldus de onderzoekers.

'Uit eerder onderzoek naar het effect van kinderopvang kwamen positieve, maar ook negatieve resultaten', vertelt Bram van den Berg van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Maar veel van dat onderzoek kwam uit de VS.'

'Ouders kunnen zich soms schuldig voelen als ze hun kinderen vaak naar de opvang brengen. Dit grootschalige onderzoek laat zien dat kinderen zich emotioneel goed ontwikkelen op het kinderdagverblijf. Ze leren samenwerken met andere kinderen en conflicten oplossen. Verder stimuleert de kinderopvang hun taalontwikkeling. Door al die vaardigheden maken ze later makkelijker de overstap naar school. De kwaliteit van kinderopvang is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. En dit onderzoek laat zien dat de kinderopvang in Nederland het goed doet.'

Artikel in The LancetCommentaar op het onderzoek in The Lancet

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.