Meeste lhbtqia-personen jonger dan 25

In Nederland behoort 18 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder tot de lhbtqia-gemeenschap. Dit komt neer op zo'n 2,7 miljoen mensen. Lhbtqia-personen zijn over het algemeen jonger en wonen in stedelijke gebieden. Dat blijkt uit CBS-onderzoek.

De afkorting lhbtqia staat voor lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel. Lhbtqia-personen zijn over het algemeen jonger: 19 procent is tussen 15 en 25 jaar oud, tegenover 14 procent bij de rest van de bevolking. Ook wonen lhbtqia-personen relatief vaak in grote steden.

Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben volgens de onderzoekers 'een niet-heteroseksuele oriëntatie'. Naar schatting zijn 272.000 mannen homoseksueel en 106.000 vrouwen lesbisch. Het grootste deel, bijna 1,7 miljoen mensen, is bi-plus. Zij voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender, een groep waarvoor vroeger de term biseksueel werd gebruikt. Een kleinere groep heeft een aseksuele of andere oriëntatie, en een klein deel weet het niet.

Naast seksuele oriëntatie keken de onderzoekers ook naar genderidentiteit. Naar schatting is 1 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder transgender, ofwel 151.000 personen. Ongeveer 45.000 van de transgender mensen is non-binair. Zij identificeren zich niet als man of vrouw. Daarnaast zijn er ongeveer 45.000 intersekse personen. Dit zijn mensen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

Meer informatie

Bericht CBSPublicatie Hoeveel LHBTQIA personen telt Nederland?

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.