Hoe ondersteun je lhbtqia+-kinderen en -jongeren in jouw organisatie?
Het is belangrijk om als professional bij te dragen aan een veilige lhbtqia+-omgeving in jouw organisatie. Of je nou op een school werkt, trainer bent bij een sportvereniging, in de jeugdhulp werkt, activiteiten doet met kinderen op een bso of veel samenwerkt met kinderen en jongeren in een andere organisatie. Maar hoe pak je dat aan?
Waarom is het belangrijk om lhbtqia+-kinderen en jongeren meer te ondersteunen?
Alle jongeren zijn bezig met het ontwikkelen van hun identiteit. Jongeren met lhbtqia+-gevoelens krijgen te maken met extra uitdagingen, zoals discriminatie, pesterijen en geweld. Dit komt doordat nog niet iedereen lhbtqia+-personen accepteert en respecteert. Lhbtqia+-jongeren, soms ook wel queer jongeren genoemd, kunnen hierdoor te maken krijgen met minderheidsstress. Dit is een vorm van stress door bijvoorbeeld uitsluiting en pesterijen. Minderheidsstress hangt samen met psychische problemen, zoals angst en depressie. Bij lhbtqia+ komen deze problemen vaker voor.
Vijf tips om lhbtqia+-kinderen en -jongeren te ondersteunen in je organisatie
1. Stel je open voor lhbtqia+-kinderen en -jongeren
Het bieden van een veilige omgeving voor lhbtqia+-jongeren begint bij jezelf. Stel jezelf open naar de jongeren en luister naar hun behoeftes. Let goed op je woordkeuze en maak gebruik van inclusieve taal. Spreek de jongeren niet aan met 'Goedemorgen jongens en meisjes' maar ga voor een alternatief. Bijvoorbeeld 'Goedemorgen allemaal'. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Stijlgids van Women Inc.
2. Laat duidelijk zien dat je de lhbtqia+-gemeenschap ondersteunt
Creëer zichtbaarheid bij lhbtqia+-jongeren. Denk hierbij aan het dragen van een regenboog-keycord tijdens de voetbaltraining, of hang een regenboogvlag in jouw klas. Hiermee draag jij uit dat je er voor alle jongeren bent. Maar het geeft ook ruimte om het gesprek aan te gaan over thema's als seksuele en genderdiversiteit.
3. Verdiep je in seksuele genderdiversiteit en praat erover met andere professionals
Het gesprek aangaan met andere docenten, trainers of andere collega's draagt bij aan een veilige omgeving voor lhbtqia+-jongeren. Weten jullie er nog niet veel over? Verdiep je dan samen in de basiskennis over seksuele en genderdiversiteit. Lees bijvoorbeeld de handreiking van Rutgers over sekse, gender en seksuele diversiteit, de handreiking '10 vragen over non-binaire personen' van Movisie of doe dit aan de hand van de Gender Unicorn.
Denk vervolgens samen na over een gezamenlijke visie omtrent seksualiteit en gender. Deze visie kan gaan over de inzet van rolmodellen. Herkenning is voor jongeren namelijk een belangrijke factor om zich geaccepteerd en gerespecteerd te kunnen voelen in een omgeving.
4. Faciliteer ontmoetingen tussen lhbtqia+-kinderen en -jongeren
Kijk ook hoe jullie de ontmoeting tussen lhbtqia+-jongeren kunnen faciliteren. Op school kan dit door een Gender & Sexuality Alliance (GSA) te starten, op de sportclub kan dit door een activiteit met een lhbtqia+- organisatie te organiseren.
5. Besteed aandacht aan de lhbtqia+-feestdagen
Besteed aandacht aan de feestdagen die van belang zijn voor de lhbtqia+-gemeenschap en hang bijvoorbeeld inclusieve en diverse posters op in de kantine. Hieronder vind je een overzicht van de lhbtqia+- feestdagen.
Lhbtqia+-feestdagen
- 31 maart: Trans Visibility Day
- 6 april: Internationale Dag van Aseksualiteit (IDA)
- 17 mei: Internationale Dag tegen Homo-, Bi, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT)
- 24 mei: International Non-Binary People's Day
- Laatste zaterdag van juni: Roze Zaterdag
- 23 september: Dag van de biseksualiteit
- 8 oktober: International Lesbian Day
- 11 oktober: Coming Out Day
- 26 oktober: Intersex Awareness Day
- 20 november: Internationale Transgender Gedenkdag
- Tweede vrijdag van december: Paarse Vrijdag
Mis je een feestdag? Laat het ons weten via de feedbackknop onder aan de pagina!
Wil je meer lezen over hoe je lhbtqia+-jongeren ondersteunt? Lees meer in de handreiking van Movisie: Hoe ondersteun je jongeren met lesbische, homo-, bi- of transgender (LHBT)gevoelens.
Lhbtqia+-ondersteuning: niet voor even, maar voor altijd
Wil jij met de mensen om je heen blijvend bijdragenaan een veilige omgeving voor lhbtqia+-kinderen en -jongeren? Naast de bovengenoemde tips zijn er nog meer dingen die jullie kunnen doen. Ga dan het gesprek aan met leidinggevenden en kijk samen naar wat er nog meer veranderd kan worden. Denk hierbij aan het gebruik van genderneutrale toiletten en een boodschap op de website van de organisatie die een veilige omgeving onderstreept.
Verder kun je samen kijken naar aanpassingen die meer tijd nodig hebben:
- Hoe om te gaan met de administratie van een jongere die in transitie is. Handige tips hiervoor vind je in het Gender doeboek voor organisaties en het Gender doeboek voor scholen van Transgender Netwerk Nederland.
- Structurele scholing kan worden aangeboden in vaardigheden en kennis ten opzichte van lhbtqia+-jongeren.
- Organisaties in de woon- en thuiszorg, organisaties voor mensen met een beperking, welzijnsorganisaties, ggz en ziekenhuizen kunnen zich aanmelden voor De Roze Loper. Dit keurmerk wordt verkregen na een traject waarbij de sociale acceptatie en inclusie van lhbtqia+-personen in zorg- en welzijnsinstellingen verbeterd wordt.
- Een vertrouwenspersoon kan helpen met het signaleren van een onveilig klimaat voor lhbtqia+- jongeren. Besteed extra aandacht aan de discriminatie- en klachtenregeling in je organisatie.
- Wil je meer weten over Regenboogbeleid? Bekijk de Regenboogrotonde van Violet Diversity & Inclusion.
Lees ook
-
Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar op school?
Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar op school?Voor wieProfessionalsScholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan genderdiversiteit en seksuele vorming. Hoe doe je dat?