Meer ouders zoeken hulp voor schoolspullen

Steeds meer ouders vragen om financiële hulp om de schoolspullen voor hun kinderen te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij Stichting Leergeld blijkt dat ouders de meeste moeite hebben met de kosten voor digitale lesmiddelen zoals laptops. De stichting, die hulp biedt aan gezinnen die krap bij kas zitten, zag de afgelopen jaren het aantal aanvragen oplopen. In 2021 hielp de stichting 128.946 kinderen, tegenover 181.717 kinderen in 2024. Dat is een toename van ongeveer 40 procent. De meeste aanvragen gaan over laptops, het afgelopen jaar waren dit er ruim 20.000.

Scholen krijgen van de regering geen financiering voor bijvoorbeeld laptops voor leerlingen. Daarom doet een samenwerkingsverband van twaalf hulporganisaties een oproep aan het kabinet om digitale lesmiddelen voortaan te betalen uit publieke middelen, net als schoolboeken.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat Nieuwsuur desgevraagd weten dat in het hoofdlijnenakkoord geen extra middelen vrijgemaakt worden voor schoollaptops. Wel onderzoekt het ministerie hoe effectief de bestaande regelingen zijn. Daar zal de minister Eppo Bruins de Tweede Kamer in het najaar over informeren.

Meer informatie

Bericht NOSBericht Stichting Leergeld

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.