Meer gelijke rechten voor mbo-student

Toegang tot de introductieweek, sportfaciliteiten en studentenkortingen, dezelfde regels voor het aflossen van de studieschuld en gelijkwaardige financiële voorwaarden. Dat zijn de nieuwe speerpunten van het plan van demissionair minister Robbert Dijkgraaf om het onderscheid tussen mbo-studenten en studenten in het hoger onderwijs aan te pakken.

Mbo-studenten worden nog te vaak ongelijk behandeld en onvoldoende gewaardeerd, aldus de minister. Daarom kwam hij eerder dit jaar met een plan voor gelijke kansen voor mbo-studenten in het onderwijs. Nu presenteert hij in een Kamerbrief nieuwe speerpunten voor een eveneens gelijkwaardige positie van mbo-studenten in het studentenleven.

De minister pleit onder meer voor een gezamenlijke introductieweek voor mbo-, hbo- en wo-studenten. Daarvoor maakte hij afspraken met gemeenten, mbo-instellingen en de landelijke studentenorganisatie JOBmbo.

Studentenkortingen

Omdat mbo-studenten vaak nog geen lid kunnen worden van studentensportverenigingen stelt Dijkgraaf geld beschikbaar om  die faciliteiten open te stellen voor mbo-studenten. Met een studentenkaart voor elke mbo-student wil de minister stimuleren dat zij toegang krijgen tot horeca voor studenten en aanspraak kunnen maken op studentenkortingen.

Aflossen studieschuld

Met de Wet herinvoering basisbeurs krijgen mbo-studenten dezelfde voorwaarden voor terugbetaling als andere studenten. Dat betekent dat mbo-studenten voortaan ook 35 jaar mogen doen over het aflossen van hun studieschuld. Ook de berekening van de rente wordt gelijk aan de huidige regels voor het hoger onderwijs. En net als hbo- en wo-studenten mogen mbo-studenten vanaf 1 januari 2024 onbeperkt bijverdienen naast hun studie.

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Meer informatie

Bericht ministerie van OCWKamerbrief over gelijkwaardige behandeling mbo-studenten

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.