Dijkgraaf: Gelijke kansen prioriteit voor mbo
Kansengelijkheid bevorderen is een van de drie prioriteiten van de Werkagenda voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het kabinet investeert de komende jaren enkele honderden miljoenen euro's in de Werkagenda, schrijft minister Robbert Dijkgraaf van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.
De Werkagenda is bedoeld om het mbo te versterken en de persoonlijke groei van studenten te stimuleren. Naast kansengelijkheid zijn er nog twee prioriteiten: een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en investeren in onderwijskwaliteit en innovatie.
Kansengelijkheid
Met het oog op kansengelijkheid wil Dijkgraaf barrières in het beroepsonderwijs wegnemen, schrijft hij. Een stagepact met het bedrijfsleven en het onderwijs moet helpen stagediscriminatie uit te bannen. Verder wil Dijkgraaf onder meer de aanpak van voortijdig schoolverlaten intensiveren en kwetsbare leerlingen beter begeleiden in de overstap van school naar werk. Ook het verbeteren van de leerroutes van vmbo naar mbo en van mbo naar hbo moet bijdragen aan kansengelijkheid.
Arbeidsmarkt
Voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt wil de minister studenten stimuleren om kansrijke opleidings- en arbeidsmarktkeuzes te maken. De studiekeuze moet goed aansluiten bij de wensen en capaciteiten van studenten. Dat kan bijvoorbeeld door betere opleidings- en loopbaanoriëntatie. Verder wil de minister de regionale samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt versterken.
Innovatie
Een masterplan moet de basisvaardigheden van studenten versterken op het gebied van taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid. Om de innovatiekracht van het mbo te stimuleren wil Dijkgraaf een netwerk van innovatieve docenten en docent-onderzoekers opzetten, waarvoor hij beurzen of premies ter beschikking wil stellen.
Dijkgraaf betrekt studenten, docenten, mbo-instellingen, werkgevers, gemeenten, onderwijskoepels en vakbonden bij de uitwerking van de Werkagenda, die hij na Prinsjesdag zal presenteren.
Bron: Ministerie van OCW
Meer informatie
Lees ook
-
Wat werkt bij schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten?
Wat werkt bij schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten?Voor wieProfessionalsHet is belangrijk schooluitval vroegtijdig aan te pakken. Jongeren zonder startkwalificatie hebben meer moeite om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.
-
NPO verlengd voor mbo en hoger onderwijs
NPO verlengd voor mbo en hoger onderwijsProfessionalsBeleidsmakersHet Nationaal Programma Onderwijs (NPO) wordt voor het mbo en het hoger onderwijs met een jaar verlengd.
-
Mbo-studenten voelen zich niet gehoord
Mbo-studenten voelen zich niet gehoordProfessionalsBeleidsmakersMbo-studenten voelden zich tijdens de coronapandemie niet gehoord door beleidsmakers en onderzoekers, blijkt uit onderzoek.
-
Cijfers over middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
Cijfers over middelbaar beroepsonderwijs (mbo)Voor wieProfessionalsBeleidsmakersOp het mbo worden beroepsgerichte opleidingen verzorgd voor de sectoren zorg en welzijn, economie, landbouw en techniek.