'Laat kind niet wachten op jeugdbeschermer'

Het lijkt normaal te worden dat er geen jeugdbeschermer is voor kinderen die een jeugdbeschermingsmaatregel krijgen. Die kinderen krijgen daardoor niet de bescherming waar ze recht op hebben. Dat schrijven de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in hun overzicht Signalen Jeugdbeschermingsketen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de afgelopen maanden regelmatig van jongeren en ouders gehoord dat zij geen contact krijgen met de jeugdbescherming, dat ze geen vaste jeugdbeschermer hebben of dat ze begeleid worden door een tijdelijk coördinatieteam in plaats van een vaste contactpersoon.

Ook komen de inspecties voorbeelden tegen van jeugdrechters die een ondertoezichtstelling niet verlengen omdat het gezin geen vaste jeugdbeschermer heeft. Kinderen en hun ouders krijgen dan te maken met steeds wisselende gezichten en er is te weinig regie.

Minder werkdruk

Het is volgens de inspecties belangrijk dat er afspraken zijn gemaakt over het verlagen van het maximale aantal cliënten van jeugdbeschermers, zodat hun werkdruk vermindert. Zij hebben dan meer tijd voor gezinnen. Bovendien wordt zo het vak van jeugdbeschermer aantrekkelijker. De inspecties vinden het echter niet acceptabel als daardoor de wachtlijsten en wachttijden langer worden. De komende maanden blijven ze daarop letten.

Proeftuinen

De inspecties volgen de ontwikkelingen in de elf proeftuinen die werken volgens de uitgangspunten van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. In die proeftuinen is volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd grote winst behaald. De professionals uit verschillende organisaties in de jeugdbeschermingsketen werken beter samen. Volgens sommige proeftuinen worden daar al minder ondertoezichtstellingen uitgesproken en zijn de cliënten tevreden over de nieuwe werkwijze. Wel hebben ook de proeftuinen last van het personeelstekort in de jeugdbeschermingsketen.

Sinds 2023 publiceren de inspecties de signalen die zij ontvangen over problemen in de jeugdbescherming in het overzicht Signalen Jeugdbeschermingsketen. Dat blijven zij doen zolang de crisis in de keten voortduurt.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Bericht Inspectie Gezondheidszorg en JeugdSignalen Jeugdbeschermingsketen

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.