Kindertelefoon: vooral vragen over emoties
Vrijwilligers van de Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn voerden in 2024 met kinderen en jongeren vooral gesprekken over emotionele problemen en seksualiteit. Dat meldt de Kindertelefoon in hun jaaroverzicht van 2024.
De hulplijnen voeren dagelijks zo'n duizend gesprekken via telefoon en chat. De Kindertelefoon is er voor kinderen van 8 tot 18 jaar en de Alles Oké? Supportlijn is er voor jongvolwassenen van 18 tot en met 24 jaar.
Kinderen van dertien tot en met zeventien jaar stelden vooral vragen aan de Kindertelefoon over hun eerste keer, seksuele handelingen en gevoelens van opwinding. Dit gold vooral voor jongens. Meisjes belden vooral over emotionele problemen: meer dan vijftig gesprekken per dag gingen over dit onderwerp. Daarbij ging het onder meer over stress, spanning, niet lekker in je vel zitten, depressie en gedachten aan zelfdoding.
Kinderen van acht tot en met twaalf jaar wilden het voornamelijk hebben over hun vrije tijd. Bijvoorbeeld over hobby's, sport of verveling. Pesten stond op de tweede plaats en onderwerpen die met de thuissituatie of familie te maken hadden, op plek drie.
Ook bij de Alles Oké? Supportlijn belden jongvolwassenen van 18 tot en met 24 jaar vooral over emotionele problemen. Ze wilden bijvoorbeeld praten over stress, eenzaamheid, depressie en gebrekkige hulpverlening. Zo vertellen veel jongeren dat ze in het professionele zorgcircuit op wachtlijsten staan of dat ze vanuit hulpverlening te horen krijgen dat hun problemen te complex zijn.
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Emotionele ontwikkeling van baby tot jongere
Emotionele ontwikkeling van baby tot jongereVoor wieOudersVanaf de geboorte leren kinderen emoties herkennen en begrijpen: Wat voel je als je blij bent? Wat kun je doen als je heel boos bent?
-
Hoe help je een kind omgaan met lastige situaties en emoties?
Hoe help je een kind omgaan met lastige situaties en emoties?Als ouder of betrokken professional kun je een kind helpen om met heftige emoties om te gaan. Maar hoe doe je dat?
-
Seksuele opvoeding van pubers
Seksuele opvoeding van pubersVoor wieOudersKinderen vanaf 12 jaar ontwikkelen hun seksuele identiteit. Hoe praat je als ouder met hen over seksualiteit?
-
Wat kan ik in mijn vrije tijd doen?
Wat kan ik in mijn vrije tijd doen?Voor wieJongerenVrije tijd is de tijd die je zelf kunt invullen met dingen die jij leuk vindt. Maar hoe weet je wat je wilt, kunt en nodig hebt?