Kind gebruikt dagelijks 100 minuten media

Kinderen van 9 maanden tot en met 6 jaar besteden volgens hun ouders gemiddeld zo'n 100 minuten per dag aan digitale media. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid voor de Media Ukkie Dagen 2023.

Opvallend is dat een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen zegt dat hun kind minstens twee uur per dag voor een beeldscherm zit. In dezelfde leeftijdsgroep laat ook een op de vier ouders hen niet langer dan een kwartier per dag media gebruiken.

Het mediagebruik bij jonge kinderen is veel hoger dan de World Health Organisation adviseert. Haar richtlijn is kinderen tot 2 jaar geen schermtijd te geven en kinderen tot 5 jaar maximaal een uur per dag.

Niet te lang stilzitten

Digitaal mediagebruik gaat vaak samen met langdurig stilzitten. De beweegrichtlijn van Kenniscentrum Sport en Bewegen adviseert juist om jonge kinderen geen lange periodes stil te laten zitten. En om ze niet langer dan zestig minuten in hun bewegingsvrijheid te beperken.

Meer dan de helft van de ouders is zich bewust van hun voorbeeldrol bij mediagebruik en bewegen. Tegelijkertijd zegt bijna de helft het moeilijk te vinden het goede voorbeeld te geven door bijvoorbeeld niet te veel op hun telefoon te zitten.

Hou mediagebruik in balans

'Dit onderzoek laat duidelijk zien dat we mediagebruik niet meer kunnen wegdenken uit de dagelijkse opvoeding', zegt Nick van Hummel van het NJi. 'Hoewel het niet meteen problematisch is een kind even voor de tv te zetten tijdens het koken, is het belangrijk een goede balans te houden met offline activiteiten, zoals bewegen en spelen. Met oudere kinderen kun je praten en afspraken maken over mediagebruik als dat ten koste gaat van bijvoorbeeld buitenspelen. Voor echt jonge kinderen is het belangrijk dat je als ouder actief meekijkt en uitlegt. Benoem bijvoorbeeld kleuren en objecten tijdens het kijken van een filmpje en help je kind te begrijpen wat het ziet.'

Ingewikkeld onderwerp

'Mediagebruik blijft een onderwerp dat als ingewikkeld wordt ervaren door ouders, maar vaak ook door professionals. Toch is het als professional belangrijk om ouders te laten zien dat mediaopvoeding een normaal onderdeel is van de dagelijkse opvoeding en het gesprek daarover op gang te houden.'

Bron: Netwerk Mediawijsheid

Bericht Netwerk Mediawijsheid