De Tweede Kamer wil dat het kabinet vaart maakt met de hervorming van de jeugdzorg. Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de Hervormingsagenda Jeugd op 27 juni.
Een Kamermeerderheid wil gemeenten vanaf juli 2024 verplichten om specialistische zorg regionaal of landelijk in te kopen. Verder wil de Kamer dat gemeenten vanaf begin volgend jaar verplicht zijn om reële tarieven te betalen voor jeugdzorg. Ook moet het kabinet snel wetgeving invoeren om negatieve effecten van marktwerking tegen te gaan.
Moties
Tijdens het debat zijn dertien moties ingediend. Ze gaan onder meer over het in kaart brengen van wachtlijsten, het betrekken van ervaringsdeskundigen en jongeren bij de uitwerking van de Hervormingsagenda Jeugd, en vergoeding van kinderopvang voor pleegouders. De Kamer stemt op 4 juli over de ingediende moties.
Bron: RTL Nieuws; Tweede Kamer
Meer informatie
Bericht RTL NieuwsOverzicht ingediende motiesStenogram van het debat
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Jeugdzorghervorming vraagt beter wijkteam
Jeugdzorghervorming vraagt beter wijkteamOm van lokale teams het fundament te maken voor een hervormde jeugdzorg en jeugdbescherming is op een aantal punten verbetering nodig.
-
Overeenstemming over Hervormingsagenda
Overeenstemming over HervormingsagendaCliëntenorganisaties, beroepsverenigingen, jeugdhulpaanbieders, de gemeenten en het Rijk hebben ingestemd met de Hervormingsagenda Jeugd.
-
Rijk en gemeenten starten hervorming jeugdzorg
Rijk en gemeenten starten hervorming jeugdzorgRijk en gemeenten gaan afspraken maken over een hervormingsagenda zodat het jeugdstelsel beter gaat werken en financieel houdbaar wordt.
-
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruik
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruikIn dit essay analyseert het NJi de groei van het jeugdzorggebruik en pleit het voor verbetering van de omgeving waarin de jeugd opgroeit.