Het kabinet neemt extra maatregelen om de jeugdbescherming op korte termijn te ontlasten. De werkdruk in de jeugdbescherming wordt verlaagd. Kinderen en jongeren met een kinderbeschermingsmaatregel krijgen in principe voorrang bij de toekenning van jeugdhulp. En het voorkomen van kinderbeschermingsmaatregelen krijgt nog meer aandacht.
Met deze extra maatregelen reageren minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de kritiek van de Tweede Kamer op hun eerdere plannen voor het verlichten van de werkdruk in de jeugdbescherming. Daarvoor trekken Rijk en gemeenten het komende jaar extra geld uit.
Voorrang
Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren met een kinderbeschermingsmaatregel passende hulp krijgen, willen de bewindslieden dat gemeenten en aanbieders hen voorrang geven. Daarbij geldt een uitzondering voor kinderen die harder hulp nodig hebben, maar niet onder zo'n maatregel vallen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) gaat samen met de betrokken organisaties een afwegingskader opstellen om professionals te helpen bij het bepalen van de urgentie voor het inzetten van de schaarse jeugdhulp. Dit afwegingskader wordt in het voorjaar van 2023 verwacht.
Schaarste
'In deze tijden van schaarste is zo'n afwegingskader nodig', legt Agnes Derksen van het NJi uit. 'Natuurlijk mag het niet zo zijn dat er geen hulp beschikbaar is als de rechter een kinderbeschermingsmaatregel oplegt. Maar daarnaast zijn er ook andere kinderen die hard zorg nodig hebben, soms juist om een kinderbeschermingsmaatregel te voorkomen. Een afwegingskader kan professionals dan helpen om op inhoudelijke gronden keuzes te maken.'
Houvast
Derksen wijst erop dat professionals in de praktijk bij het maken van keuzes ook nu houvast hebben aan uitgangspunten en richtlijnen. 'Het 'zo thuis mogelijk' bieden van zorg en het samenwerken met de ouders zijn belangrijke uitgangspunten. Het kan gaan om hulp voor het kind, de opvoeders of de omgeving: dat wat noodzakelijk is om ernstige schade in de ontwikkeling te voorkomen. De huidige crisis en schaarste in het zorgaanbod maakt het extra belangrijk om professionals te ondersteunen. We moeten ook voorkomen dat een kinderbeschermingsmaatregel gebruikt wordt om hulp te krijgen.'
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Meer informatie
Bericht ministerie van Justitie en VeiligheidKamerbrief over aanvullende maatregelen voor de jeugdbescherming
Lees ook
-
Kamer vraagt om betere jeugdbescherming
Kamer vraagt om betere jeugdbeschermingEr moet onderzoek komen naar concrete maatregelen die de rechtspositie van kinderen in de jeugdbescherming en hun ouders beschermen.
-
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisis
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisisDe overheid faalt in haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen. Er is snel een crisisaanpak nodig, aldus de inspecties.
-
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?Bij zorgen over de veiligheid in een gezin, kan het gezin te maken krijgen met verschillende instanties en professionals.
-
Maatregelen jeugdbescherming
Maatregelen jeugdbeschermingAls de veiligheid of ontwikkeling van een kind ernstig wordt bedreigd, kan een gezin verplichte hulp opgelegd krijgen.