Jongerenlijn: Vooral emotionele problemen

Sinds de oprichting van de Alles Oké? Supportlijn in april 2021 zijn er ruim 19.000 telefoon- en chatgesprekken met jongvolwassenen gevoerd. Zij wilden het liefst praten over emotionele problemen en relaties en liefde.

De telefoonlijn, opgericht door De Kindertelefoon, is bedoeld voor jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar. De meeste telefoon- en chatgesprekken waren tot nu toe met vrouwen, zo'n 69 procent. Wel steeg het aantal mannen dat contact zocht met de hulplijn in de laatste maanden van 23 naar 37 procent. Jongvolwassenen chatten liever dan dat ze bellen, zo'n 62 procent tegenover 38 procent.

Ook de onderwerpen thuis en familie, studie en werk en seksualiteit kwamen vaak aan bod tijdens gesprekken. Daarnaast wilden jongvolwassenen praten over hulpverleningstrajecten, depressie, eenzaamheid, stress en spanning en gedachten over zelfdoding.

De waardering die jongvolwassenen na afloop hebben voor het gesprek, was het hele jaar constant. Ongeacht de zwaarte van het gesprek voelde ruim 70 procent zich daarna beter. 21 procent voelde zich na het gesprek hetzelfde als ervoor.

Bron: De Kindertelefoon

Praten helpt

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op de site 113 of telefonisch via 113 of 0800 - 0113.