Jongere mist online betrokkenheid ouder

Veel kinderen en jongeren vinden het goed als hun ouders meekijken op hun telefoon en regels stellen over wat ze wel en niet mogen doen op het internet of over hoe lang ze digitale apparaten mogen gebruiken. Wel missen ze actieve interesse van hun ouders in hun online leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.

Volgens de ondervraagde kinderen en jongeren beperken ouders zich voornamelijk tot controle en het maken van afspraken. Het gesprek over het online leven van hun kinderen wordt thuis vrijwel niet gevoerd. Ook verwachten kinderen en jongeren van hun ouders een beter voorbeeld. Ze vinden dat die zelf vaak te veel op hun telefoon zitten, wat ze als hypocriet ervaren.

Ouders houden meer toezicht op meisjes dan op jongens. Dit sluit aan op de bevinding uit het onderzoek dat ouders beter weten wat dochters online meemaken en met wie ze contact hebben. Meisjes voelen zich online vaker onveilig dan jongens. Ook geven zij hun online leven verreweg het laagste rapportcijfer: een 6,7.

Bied ruimte en veiligheid

Volgens de Kinderombudsman is het belangrijk dat professionals met kinderen en jongeren praten over hun online leven. En hen daarbij ruimte en veiligheid te bieden om ook nare ervaringen te delen. Ga daarnaast met ouders in gesprek over hun rol als opvoeder in het online leven van hun kinderen, adviseert de ombudsman. Ondersteun hen zodat zij die rol goed kunnen vervullen. Verder is het belangrijk dat ouders leren interesse te tonen in de online wereld van hun kinderen, zodat zij benaderbaar zijn en weten wat er speelt.

Online wereld voelt vaak onbekend

'De online wereld kan voor volwassenen vaak onbekend voelen, waardoor ze er liever niet naar vragen', zegt Vivian den Blanken van het NJi. 'Probeer daarom te bedenken hoe je met een kind praat over situaties in de fysieke wereld en pas dat toe in de online wereld. Ook dan kun je vragen met wie ze hebben gepraat en wat ze allemaal hebben meegemaakt.'

'Het belangrijkste daarbij is oprechte nieuwsgierigheid. Wees er ook eerlijk over dat je soms niet helemaal snapt wat het kind online doet. Vraag bijvoorbeeld om uitleg over hoe een bepaalde game of app werkt en wat ze er leuk aan vinden. Zo heb je samen een open gesprek, met als gevolg dat kinderen en jongeren het fijn vinden om erover te praten en weten dat ze bij je terecht kunnen.'

Bericht KinderombudsmanOnderzoek Als je het ons vraagt

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.