Jeugdbescherming stopt landelijk overleg
Jeugdbeschermingsorganisaties sluiten vanwege de hoge werkdruk tot eind 2022 niet meer aan bij overleggen met de overheid. De bijeenkomsten kosten volgens hen te veel tijd. Dat schrijven ze in een brief aan ministeries en inspecties.
Tot eind 2022 werken jeugdbeschermers niet mee aan onderzoeken, overleggen en bijeenkomsten van de overheid en andere landelijke partijen. Ook werken ze niet mee aan werkbezoeken van ministeries. De jeugdbeschermingsorganisaties stellen dat deze trajecten te veel tijd van hun medewerkers kosten en dat zij deze tijd beter aan andere zaken kunnen besteden. Ze zullen nog wel aanhaken bij noodzakelijke overleggen over bijvoorbeeld het verlagen van de werkdruk in de jeugdbescherming en de toeslagenaffaire.
Hoge werkdruk
De organisaties schrijven in de brief dat de problemen in de jeugdbescherming het afgelopen jaar niet minder zijn geworden. De situatie moet volgens hen dringend veranderen. De hoge werkdruk leidt ertoe dat veel jeugdbeschermers hun werk niet op een veilige manier uitvoeren.
Stakingen
Vakbond FNV wil dat er zo snel mogelijk 5.000 jeugdbeschermers bijkomen. De vakbond eist dat het kabinet daarvoor de portemonnee trekt en heeft stakingen uitgeroepen. Deze stakingen vinden al plaats sinds 10 oktober, toen werknemers in de jeugdbescherming hun bureaudiensten deels schrapten en het aantal huisbezoeken werd teruggebracht. Het stoppen van landelijk overleg komt daar nu bij.
Bron: Jeugdzorg Nederland
Meer informatie
Bericht Jeugdzorg NederlandBrief van jeugdbeschermingsorganisaties
Lees ook
-
Jeugdbeschermers staken tegen werkdruk
Jeugdbeschermers staken tegen werkdrukUit onvrede met de te hoge werkdruk staken sinds 10 oktober jeugdbeschermers in het hele land.
-
Kamer vraagt om betere jeugdbescherming
Kamer vraagt om betere jeugdbeschermingEr moet onderzoek komen naar concrete maatregelen die de rechtspositie van kinderen in de jeugdbescherming en hun ouders beschermen.
-
NJi: WODC schetst herkenbaar beeld van jeugdbescherming
NJi: WODC schetst herkenbaar beeld van jeugdbeschermingDe evaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen laat zien dat de jeugdbescherming een fundamenteel andere aanpak vraagt, stelt het NJi.
-
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisis
Inspecties: Jeugdbescherming is in crisisDe overheid faalt in haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen. Er is snel een crisisaanpak nodig, aldus de inspecties.