Kinderen geboren in 2020 krijgen in hun leven te maken met veel meer natuurrampen dan mensen die geboren zijn in 1960. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Save the Children en de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek is ook gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Waarschijnlijk krijgen kinderen uit het geboortejaar 2020 in hun leven gemiddeld zeven keer zo veel te maken met extreme hittegolven, 2,6 keer zo veel droogtes, 2,8 keer zo veel overstromingen, drie keer zo veel mislukte oogsten en twee keer zo veel bosbranden. Dat is als regeringen zich houden aan de afspraken die ze hebben vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, aldus het rapport. De verwachte opwarming van de aarde is dan 2,6 tot 3,1 graden.
De gevolgen van die opwarming voor kinderen zijn onacceptabel, stelt Save the Children. Vooral kinderen in lage- en middeninkomenslanden zullen eronder lijden. Zij hebben al meer kans op ziekte en ondervoeding. Hun huizen zijn vaak niet bestand tegen extreme weersomstandigheden. Veel kinderen krijgen te maken met bittere armoede, aldus Save the Children.
De rampzalige gevolgen van klimaatverandering zijn kleiner als het lukt de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. De kans dat een pasgeborene in zijn leven te maken krijgt met een ernstige droogte is dan bijvoorbeeld 39 procent kleiner.
Recht op slagvaardig klimaatbeleid
'Na andere recente studies laat ook dit onderzoek weer zien hoe zwaar de last van onze uitstoot van boeikasgassen drukt op de toekomstige generaties', zegt Tom van Yperen, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Er is een toenemend besef dat kinderen en jongeren recht hebben op een slagvaardig klimaatbeleid dat de opwarming drastisch beperkt. Dat is een voorwaarde voor het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen.'
'Uit een aantal onderzoeken blijkt dat kinderen veel maatregelen verwachten van de regering en van het bedrijfsleven. En dat ze zich grote zorgen maken. Uit internationaal onderzoek dat dit jaar is gepubliceerd in The Lancet bleek dat 75 procent van de kinderen de toekomst beangstigend vindt en dat 60 procent zich in de steek gelaten voelt door hun regering. Met alle overstromingen, hittegolven en bosbranden die kinderen en jongeren wereldwijd zien, zou het mij niet verbazen als hun zorgen alleen nog maar toenemen.'
Bron: Save the Children
Lees ook
-
Miljard kinderen lopen risico door klimaat
Miljard kinderen lopen risico door klimaatEen miljard kinderen wereldwijd lopen een extreem hoog risico op onder meer ziektes als gevolg van klimaatverandering.
-
Jongeren bezorgd over klimaat en toekomst
Jongeren bezorgd over klimaat en toekomstProfessionalsBeleidsmakersKlimaatverandering is een thema dat volop in de schijnwerpers staat. Jongeren maken zich grote zorgen over wat klimaatverandering betekent voor hun toekomst.
-
Jongeren maken zich veel zorgen over klimaat
Jongeren maken zich veel zorgen over klimaatProfessionalsBeleidsmakersBijna 70 procent van de jongeren onder de 18 jaar ziet klimaatverandering als een wereldwijde noodsituatie.