‘Gemeenten, betrek jongeren bij beleid’
Nieuwe gemeenteraadsleden moeten meer werk maken van jeugdparticipatie om jongeren beter te betrekken bij beleidsvorming die hen raakt. Die oproep doen de Nationale Jeugdraad en Defence for Children namens het Kinderrechtencollectief en jongerenraden.
Jongeren hebben het recht om betrokken te worden bij het maken van gemeentebeleid dat hen aangaat, staat in het VN-Kinderrechtenverdrag. Dit gebeurt in sommige gemeenten al, maar nog niet voldoende, zeggen de oproepende partijen. Volgens hen ligt er voor nieuwe gemeenteraadsleden een mooie kans om jongeren structureel meer te betrekken bij beleid in de gemeente.
Investeren in jeugdparticipatie
Veel beslissingen van de gemeente hebben namelijk grote impact op het leven en de toekomst van jongeren. Voorbeelden van belangrijke thema's zijn de klimaatcrisis, de wooncrisis en problemen in de jeugdzorg. Ook het onderwijsbeleid heeft een directe impact op het leven van kinderen en jongeren. Zij hebben dus ook het recht om betrokken te worden bij het vormgeven van beleid dat hen raakt. Hiervoor is het noodzakelijk dat gemeenten structureel meer investeren in jeugdparticipatie, zeggen de organisaties.
Neem jongeren serieus
'Kinderen en jongeren zijn de toekomst van elke gemeente', zegt Martijn Drost van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Wanneer gemeenten in de beleidsvorming met hen samenwerken, worden oplossingen innovatiever en duurzamer. Beleid sluit daarmee ook beter aan bij hun leefwereld. Door kinderen en jongeren serieus te nemen en te laten meebeslissen, maak je als gemeente duidelijk dat zij ertoe doen en dat hun mening telt. Je laat zien dat kinderen en jongeren een belangrijk plek innemen in de maatschappij, wat van groot belang is voor hun ontwikkeling.'
Bron: Kinderrechtencollectief
Meer informatie
Bericht KinderrechtencollectiefKinderrechtencollectief: Jongerenparticipatie in gemeenten
Lees ook
-
Ervaringskennis
ErvaringskennisErvaringskennis en ervaringsdeskundigheid van kinderen, jongeren, ouders en professionals helpt bij het maken van beter beleid en betere hulpverlening.
-
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?
Hoe begin je als gemeente aan jeugdparticipatie?Voor wieBeleidsmakersDoor samen met jongeren beleid vorm te geven worden oplossingen duurzamer en voelt iedereen zich nu én later betrokken.
-
Waarom jeugdparticipatie?
Waarom jeugdparticipatie?Jeugdparticipatie is om diverse reden belangrijk. Het NJi presenteert een overzicht over het belang van jeugdparticipatie. Lees meer informatie op deze pagina.
-
Jeugdparticipatie vormgeven
Jeugdparticipatie vormgevenJeugdparticipatie kan er op verschillende manieren uitzien. Een hulpmiddel voor vormgeven is de participatieladder. Lees onze pagina voor meer informatie.