'Geef alle kinderen toegang tot opvang'

Zorg dat de kinderopvang bereikbaar is voor alle ouders, ook degenen geen betaald werk hebben. En zorg dat de kinderopvang van goede kwaliteit is, zodat die de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Dat zijn aanbevelingen van de Kinderopvangraad aan het nieuwe kabinet.

Kinderopvang is bedoeld om de arbeidsparticipatie van ouders te stimuleren en om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen, aldus de Kinderopvangraad. Het nieuwe kabinet is onder meer van plan om kinderopvang bijna of geheel gratis te maken voor alle ouders. De Kinderopvangraad wil met zijn advies bijdragen aan de uitwerking van het kabinetsplan.

Bereikbaar en betaalbaar

De kinderopvang moet bereikbaar zijn voor alle kinderen tot 13 jaar, stelt de Kinderopvangraad. Schrap daarom de wettelijke eis dat ouders betaald werk moeten hebben om de kinderopvang vergoed te krijgen. Zorg ook dat de kinderopvang goed betaalbaar is voor alle ouders.

Verder moet de kinderopvang een hoge kwaliteit hebben. Goed opvangbeleid legt vast wat dat betekent voor bijvoorbeeld het curriculum, aldus de Kinderopvangraad. Verder is het nodig om te investeren in de samenwerking met onderwijs, welzijn en jeugdhulp, en in de professionalisering van medewerkers.

Pedagogische voorziening

'De Kinderopvangraad brengt helder in beeld hoe belangrijk de kinderopvang is als pedagogische voorziening in het dagelijks leven van kinderen en gezinnen', zegt Els Geeris van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De raad pleit ervoor om niet eerst voor gratis kinderopvang te zorgen, maar om te beginnen met de toegankelijkheid voor alle kinderen. Nu krijgen alleen werkende ouders kinderopvangtoeslag. Dat moet volgens de Kinderopvangraad als eerste veranderen.'

Kansengelijkheid

Een toegankelijke kinderopvang is belangrijk voor de kansengelijkheid in Nederland, stelt Geeris. 'We weten uit onderzoek dat met name kinderen uit de lagere inkomensgroepen baat hebben bij kinderopvang. Het is goed voor hun ontwikkeling, maar dan moet wel de pedagogische kwaliteit op orde zijn. In de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang zijn kwaliteitseisen vastgelegd. De nieuwe regelgeving moet duidelijk maken hoe belangrijk het is om de kwaliteitseisen te handhaven, om pedagogisch medewerkers daarvoor te scholen en om onderzoek te doen naar de kwaliteit. Daarin speelt de overheid een belangrijke rol.'

'Het is goed als de overheid het recht van ieder kind op goede kinderopvang vastlegt. En zorgt dat het mogelijk is om de pedagogische kwaliteit op niveau te houden en verder te ontwikkelen. Dan draagt de kinderopvang bij aan kansengelijkheid in Nederland.'

Bericht KinderopvangraadRapport Kinderopvang: een springplank naar een betere toekomst

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.