Financieel akkoord over hervormingsagenda

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) hebben een financieel principeakkoord gesloten voor de Hervormingsagenda Jeugd. VWS bezuinigt in 2024 en 2025 minder op het jeugdzorgbudget voor gemeenten dan eerder aangekondigd. Staatssecretaris Maarten van Ooijen hoopt nu ook snel tot inhoudelijke overeenstemming te komen over het plan.

Door het akkoord is in 2024 en 2025  in totaal 385 miljoen euro meer beschikbaar voor jeugdzorg dan eerder was aangekondigd. Dat is een tijdelijke verzachting, aldus Van Ooijen, want beheersing van de kosten blijft een belangrijk onderdeel van de Hervormingsagenda Jeugd.

Jeugdzorg verbeteren

De Hervormingsagenda Jeugd is een plan om de jeugdzorg te verbeteren en de kosten te verlagen. Daarover zijn het Rijk en de gemeenten al bijna twee jaar in onderhandeling. Ook jeugdzorgaanbieders, professionals en cliëntenorganisaties praten mee. Nu er een akkoord is over de financiën, verwacht Van Ooijen in mei een inhoudelijk akkoord te sluiten over de hervorming. Dan volgt een consultatie van de achterban. Vervolgens hoopt hij de Hervormingsagenda Jeugd vóór de zomer definitief vast te stellen.

Inhoudelijk afspraken

De inhoudelijke afspraken zijn in een vergevorderd stadium, aldus Van Ooijen. Er zijn bijvoorbeeld afspraken over de beschikbaarheid van hulp waar die het hardst nodig is, het terugdringen van het aantal uithuisplaatsingen, het verminderen van papierwerk en de inzet van lokale teams.

Ook is afgesproken dat een commissie van deskundigen in 2025 en 2028 een 'zwaarwegend advies' zal uitbrengen over hoe de uitvoering van de agenda verloopt en wat dat betekent voor de financiële afspraken.

Over één thema moeten de VNG en VWS nog knopen doorhakken: de regionale en landelijke organisatie van specialistische zorg en de inkoop van die zorg.

Bron: Ministerie van VWS

Bericht VWSBrief aan de Tweede Kamer