Europarlement wil verslavende sociale media aanpakken

De verslavende werking van socialemedia-apps moet bestreden worden. Dat wil het Europees Parlement. Een initiatiefvoorstel daarover van Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) is op 12 december met een grote meerderheid aangenomen.

Het Europees Parlement wil regels tegen het verslavende ontwerp van apps als Facebook, Instagram, TikTok en YouTube. Bijvoorbeeld eindeloze scrollfuncties en het automatisch afspelen van video's. Aandachttrekkende functies, zoals likes en notificaties, moeten standaard uit staan. Gebruikers kunnen dan zelf kiezen welke notificaties ze wanneer willen ontvangen.

Volgens Van Sparrentak doen socialemediabedrijven er alles aan om gebruikers zo lang mogelijk op hun app te houden. Daardoor is iedereen constant afgeleid. 'Volgens sommige rapporten vertoont een op de vier jongeren zelfs kenmerken van smartphoneverslaving. Dit heeft grote gevolgen en werkt bijvoorbeeld depressie, aandachtsstoornissen en een laag zelfbeeld in de hand', zegt Van Sparrentak in een bericht van GroenLinks. De regels voor een niet-verslavend ontwerp van socialemedia-apps moeten helpen tegen smartphoneverslaving.  

Nu het initiatiefvoorstel is aangenomen door het Europees Parlement moet de Europese Commissie aan de slag met een wetsvoorstel.

Bron: NOS; GroenLinks

Bericht NOSBericht GroenLinks

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.