De eerste, kleine stap: elkaar begroeten

Begroet elkaar op straat. Dat is het advies van Maartje van Dijken van het Nederlands Jeugdinstituut in de podcastserie Borgers van Burgerschap. 'In onderzoek noemen we dat 'publieke familiariteit'. Als je alleen al elkaar herkent, voel je je veiliger op straat. Op veel plekken in Nederland doen we dat niet. Dat is zonde.'

In de podcastaflevering vertelt Van Dijken over haar onderzoek naar het effect van het programma de Vreedzame Wijk, waar ze in maart op promoveerde. We moeten veel meer investeren in ontmoeting en het leren kennen van elkaar, is haar overtuiging. 'Als je hangjongeren gewoon begroet en ze bij naam kent, kun je ze makkelijker aanspreken als je last hebt van hun gedrag.'

Van Dijken houdt er niet van om ouders te 'betrekken' bij een programma als de Vreedzame Wijk. 'Die ouders zijn al betrokken, het zijn hún kinderen.' Ga in plaats daarvan uit van gezamenlijke verantwoordelijkheid en zoek naar verbinding met ouders, aldus Van Dijken. Dan kun je met hen ook over de opvoeding praten.

Verbinding zoeken is precies waar medegeïnterviewde Rachida Lalouh over vertelt in de podcast. Zij is sociaal makelaar bij Stichting DOCK in Utrecht. Ze trekt met de Speelmeebus Utrechtse wijken in, met bijvoorbeeld spelletjes, skelters en airhockey. Zo krijgen kinderen de ruimte om met elkaar te spelen op hun eigen buurtpleintje. En intussen legt Lalouh contact met buurtbewoners.

Borgers van Burgerschap is een podcastserie van Stichting Vreedzaam. Het gesprek met Maartje van Dijken en Rachida Lalouh gaat over de rol en voorbeeldfunctie van wijkbewoners bij de opvoeding van kinderen in hun buurt.

Meer informatie

Bericht Stichting VreedzaamPodcast Samen opvoeden in de Vreedzame Wijk

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Lees ook

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)