Het classificatiesysteem CAP-J is achterhaald en nog maar beperkt in gebruik als classificatie-instrument. Dat is gebleken uit onderzoek onder gemeenten, zorgprofessionals en onderzoekers. Voor het NJi is dat aanleiding om CAP-J met ingang van 2025 niet langer aan te bieden.
CAP-J is het Classificatiesysteem voor de Aard van Problematiek van Jeugd. In CAP-J staan beschrijvingen van verschillende soorten problemen waarmee kinderen, jongeren en gezinnen kunnen kampen. Bijvoorbeeld stemmingsproblemen, aandachtsproblemen of verwaarlozing.
Hoewel CAP-J volgens gebruikers mooie beschrijvingen geeft voor onderzoek naar problemen van kinderen en gezinnen, neemt het gebruik af. Dat merkt ook Praktikon, dat trainingen voor het werken met CAP-J verzorgde. In overleg met het NJi heeft Praktikon besloten vanaf 2025 geen CAP-J-trainingen meer aan te bieden.
De komende maanden treft het NJi voorbereidingen voor de zorgvuldige overdracht van de kennis uit de probleembeschrijvingen in CAP-J naar andere NJi-pagina's.
De kennis uit CAP-J blijft onder andere beschikbaar bij:
Definitie van gedragsproblemenIdentiteitsontwikkelingAngstWat is hechting?
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ike van der Schoor. Ook geven we antwoord op vragen van gebruikers over CAP-J.
Lees ook
-
Classificatie Jeugdproblemen (CAP-J)
Classificatie Jeugdproblemen (CAP-J)Professionals en onderzoekers kunnen CAP-J gebruiken bij het onderzoeken van problemen en samen met kinderen, jongeren en ouders beslissen over hulp.
-
Wat is CAP-J?
Wat is CAP-J?Voor wieProfessionalsCAP-J is een classificatiesysteem met definities en beschrijvingen van verschillende problemen van kinderen, jongeren en gezinnen.
-
Voor wie is CAP-J?
Voor wie is CAP-J?Voor wieProfessionalsCAP-J is voor professionals die met kinderen, jongeren en gezinnen werken, voor organisaties die zorg bieden en gemeenten die de zorg organiseren.
-
Classificeren met CAP-J
Classificeren met CAP-JVoor wieProfessionalsCAP-J bevat beschrijvingen van problemen van kinderen, jongeren en gezinnen via een gesystematiseerde indeling en onderlinge verwijzingen.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)