'Betrek jongeren bij nieuw kabinetsbeleid'

Veertien jongerenorganisaties roepen de informateur en de formerende partijen op om jongeren te betrekken bij de formatie van het nieuwe kabinet. Dat schrijven ze in een brief aan de informateur.

De jongerenorganisaties hebben een lijst van tien punten opgesteld waarover ze met de informateur en de partijen in gesprek willen. Zo vragen ze om een nationale jeugdstrategie en willen ze dat het kabinet de klimaattransitie rechtvaardig en betaalbaar maakt. Ook moet huisvesting beschikbaar en betaalbaar worden voor jongeren en moet er jeugdzorg zijn voor elke jongere die dat nodig heeft.

Generatietoets

Verder vragen ze het volgende kabinet een generatietoets in te voeren. Die moet in kaart brengen wat de langetermijneffecten zijn van het regeerakkoord. Ze wijzen erop dat de Tweede Kamer al in oktober een motie heeft aangenomen die oproept om bij de formatie met jongeren te praten over de gevolgen van nieuw beleid voor toekomstige generaties.

De vijf maatschappelijke en negen politieke jongerenorganisaties vertegenwoordigen een brede groep. De maatschappelijke organisaties zijn de Nationale Jeugdraad (NJR), de Jonge Klimaatbeweging (JKB), het Landelijk Aktie Komite Scholieren (LAKS), de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO), en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Onder de negen politieke jongerenorganisaties zijn de jongerenafdelingen van drie van de vier formerende partijen: de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), Jong Sociaal Contract (JSC) en BBB Jong. De vierde partij, de PVV, heeft geen jongerenafdeling.

Bron: Landelijk Aktie Komite Scholieren (LAKS)

Bericht LAKSBrief aan informateur en formerende partijenMotie over betrekken jongeren

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.