Armoedekans kinderen blijft dalen
Het aantal minderjarige kinderen dat deel uitmaakt van een huishouden met een laag inkomen daalt sinds 2013. In 2020 waren er 221.000 kinderen met een risico op armoede, 17.000 minder dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het CBS-onderzoek Armoede en sociale uitsluiting.
Kinderen met een langdurig armoederisico zijn relatief vaak afkomstig uit een eenoudergezin, in 2020 waren dit bijna 86.000 kinderen, tegenover ruim 116.000 kinderen uit een tweeoudergezin. Voor een eenoudergezin met twee kinderen betekende een laag inkomen in 2020 dat zij minder dan 1.680 euro per maand te besteden hadden. In een tweeoudergezin was dat minder dan 2.110 euro.
Kinderen uit een huishouden met een migratieachtergrond lopen meer kans op langdurige armoede dan kinderen zonder migratieachtergrond. Van de minderjarige kinderen uit een gezin zonder een migratieachtergrond liep een op de honderd in 2020 kans op langdurige armoede. Bij de minderjarige kinderen met een westerse achtergrond waren dat er ruim twee op de honderd en bij de niet-westerse kinderen bijna dertien op de honderd.
Vaker dan in gezinnen met een hoger inkomen is er in risicogezinnen onvoldoende geld voor een jaarlijkse vakantie of om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Ook is er vaak niet genoeg geld om het huis goed te verwarmen, een auto te kopen of een pc, laptop of tablet aan te schaffen.
Armoede signaleren en bespreekbaar maken
Ellen Donkers van het NJi vindt het positief dat het aantal kinderen in armoede gedaald is, maar plaatst tegelijkertijd een kanttekening. 'Bijna 7 procent van de kinderen in Nederland leeft nog steeds in armoede en voor hen is er niets veranderd. Het blijft daarom belangrijk om armoede te signaleren en bespreekbaar te maken.'
Volgens Donkers is daarbij vooral het sociale netwerk rondom het kind belangrijk. 'Voor alle kinderen, maar zeker degenen die in armoede leven, is het van belang dat ze het op school en thuis naar hun zin hebben. Professionals kunnen dit ondersteunen door de omgeving en het gezin van deze kinderen te versterken en te investeren in wat er al wel goed gaat.'
Bron: CBS
Meer informatie
-
Armoede signaleren en bespreekbaar maken
Armoede signaleren en bespreekbaar makenVoor wieProfessionalsLees meer over hoe je als professional armoede kunt signaleren en daarover in gesprek gaat met gezinnen
-
Samenwerken met (in)formele netwerken rond gezinnen
Samenwerken met (in)formele netwerken rond gezinnenVoor wieProfessionalsIntegraal samenwerken rondom armoede, hoe doe je dat? En hoe krijg je zicht op de netwerken rond gezinnen?