Amsterdamse kinderen ervaren discriminatie
Amsterdamse kinderen en jongeren ervaren dagelijks discriminatie en racisme. Dit gebeurt onder meer op school, bij de sportclub, op straat en online. Dat meldt Kinderombudsman Metropool Amsterdam Annemarie Tuzgöl-Broekhoven in het rapport Anders behandeld.
De Kinderombudsman sprak met 73 kinderen tussen 8 en 18 jaar. Zij vertelden dat ze op verschillende plekken in de stad te maken krijgen met racisme of andere vormen van discriminatie. Dat gebeurt door leeftijdsgenoten, maar ook door volwassenen en soms zelfs door leraren. De gevolgen voor kinderen en jongeren op de langere termijn zijn groot. Ze lopen een hoger risico op psychische problemen en hebben vaker een negatief zelfbeeld.
Oplossingen
In de gesprekken kwamen kinderen ook met creatieve oplossingen om discriminatie en racisme aan te pakken. Bijvoorbeeld het instellen van een laagdrempelig en veilig meldpunt waar kinderen hun verhaal kwijt kunnen of advies kunnen krijgen. Of het geven van goede voorlichting, beter toezicht en het betrekken van ervaringsdeskundigen. Verder benoemen de kinderen dat volwassenen het goede voorbeeld moeten geven en dat er meer over het probleem gesproken moet worden.
Veilige omgeving
Kinderombudsman Tuzgöl-Broekhoven benadrukt dat kinderen recht hebben op een veilige en gelijkwaardige omgeving. Samen met de gemeente, kinderen, scholen gaat ze aan de slag om discriminatie en racisme in de stad aan te pakken.
Discriminatie en racisme aanpakken
Maryama Ismail van het NJi las het rapport en onderstreept dat het belangrijk is om de ervaringen van kinderen en jongeren uit te lichten. 'Het geeft zicht op waar kinderen en jongeren in het dagelijkse leven mee te maken hebben qua discriminatie en racisme. Het is een onderwerp waar lang niet iedereen makkelijk over praat. Daarom is het enorm waardevol om kinderen te vragen hoe ze ermee omgaan. Zo kunnen ze delen wat ze nodig hebben van volwassenen om discriminatie en racisme daadwerkelijk aan te pakken Het is belangrijk dat dit gebeurt, omdat we weten dat discriminatie en racisme invloed hebben op de mentale gezondheid van kinderen.'
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe pak je discriminatie aan?
Hoe pak je discriminatie aan?Voor wieBeleidsmakersDiscriminatie komt vaak voor en jongeren met een migratieachtergrond zijn hier vaak slachtoffer van. Wat werkt tegen discriminatie?
-
Als pesten samengaat met discriminatie
Als pesten samengaat met discriminatieDiscriminatie is een van de redenen waarom kinderen en jongeren gepest worden. Op deze pagina lees je wat je ertegen kunt doen.
-
Discriminatie uitgelegd
Discriminatie uitgelegdVeel kinderen en jongeren in Nederland krijgen te maken met discriminatie. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vormen van discriminatie.
-
UNICEF: Bijna helft jongeren ziet discriminatie
UNICEF: Bijna helft jongeren ziet discriminatieBijna de helft van alle jongeren ziet discriminatie van andere leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.