UNICEF: Bijna helft jongeren ziet discriminatie

Bijna de helft van alle kinderen en jongeren in Nederland heeft zelf gezien dat andere leeftijdgenoten gediscrimineerd werden op basis van huidskleur of afkomst. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim 1000 jongeren tussen de 10 en 18 jaar.

Kinderen en jongeren ervaren vooral op school veel discriminatie, namelijk 83 procent. Ook op straat zien zij discriminatie en racisme. Maar met 53 procent ligt dat percentage een stuk lager. 61 procent van de kinderen en jongeren vindt discriminatie een groot probleem en bijna 80 procent van hen wil dat er meer wordt gedaan om discriminatie aan te pakken.

Kinderen en jongeren zien dat discriminatie van andere leeftijdgenoten vooral gebeurt op basis van huidskleur en afkomst. 77 procent van de kinderen jongeren praat over discriminatie. Dit doen ze meestal met hun ouders.

Weinig gemeld

Hoewel veel kinderen en jongeren discriminatie zien en ervaren op school, melden weinigen dit bij een docent of vertrouwenspersoon. Ze ervaren dit namelijk als een te hoge drempel. Kinderen en jongeren geven in de peiling aan behoefte te hebben aan een meer laagdrempelige en anonieme manier om op school een melding te doen.

Pijnlijke ervaringen

'We weten uit onderzoek dat discriminatie impact heeft op kinderen en dat dit kan leiden tot psychologische klachten, stress en verminderd zelfvertrouwen', zegt Maryama Ismail van het NJi. 'Gediscrimineerd worden kan zorgen voor pijnlijke ervaringen die er soms toe leiden dat iemand zich steeds meer terugtrekt om die pijn niet meer te voelen. Het is daarom goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Dit creëert bewustzijn en maakt de weg naar het gesprek makkelijker.'

Gevoelig en beladen onderwerp

'Het is positief om te zien dat volgens dit onderzoek veel kinderen over discriminatie praten, en dan met name met hun ouders. Maar het blijft een gevoelig en beladen onderwerp. Dat maakt dat het gesprek erover voeren in bepaalde situaties moeilijk kan zijn. Het is belangrijk om hier oog voor te hebben, te luisteren naar de ervaringen van kinderen en jongeren en bereid te zijn met hen over discriminatie te praten en het niet uit de weg te gaan.'  

Bron: UNICEF Nederland

Meer informatie

Bericht UNICEF Nederland

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.