1150 kinderen op wachtlijst voor onderwijs

Zeker 1.150 kinderen die nieuwkomers in Nederland zijn, volgen geen onderwijs door de lange wachtlijsten. Dat blijkt uit de uitkomsten van een vragenlijst die onderwijsorganisatie Lowan naar alle 120 schakelklassen in Nederland stuurde.

Ruim 40 procent van de Internationale Schakelklassen (ISK's) vulde de vragenlijst in. Bijna alle ISK's plaatsen leerlingen op een wachtlijst. Dertien ISK's hebben een leerlingenstop; tien overwegen er een.

Er zitten naar schatting 30.000 leerlingen in ISK's. Mede door de oorlog in Oekraïne verdubbelden afgelopen jaar de leerlingenaantallen. De verwachting is dat dit alleen maar toeneemt. Volgens Lowan vergroot dit, samen met het personeelstekort, de druk op het nieuwkomersonderwijs.

De organisatie wil dat het kabinet vaart maakt met een spoedwet die 1 augustus moet ingaan. Deze wet maakt het mogelijk dat vluchtelingenkinderen onderwijs krijgen van niet-bevoegde leraren. Ook moeten ISK's ruimte krijgen voor een tijdelijke aanpassing van lesuren en lesinhoud.

Bron: Lowan; Nos.nl

Meer informatie

Bericht LowanBericht Nos.nl