Hoe ga ik om met iemand met een licht verstandelijke beperking (lvb)?

Als iemand in je omgeving een lvb heeft, kan dat soms lastig zijn. Je wilt diegene helpen, maar je weet misschien niet goed hoe. Ook weet je niet altijd wat je wel en niet kunt verwachten. Op deze pagina geven we tips.

Hoe kan ik iemand met een lvb helpen?

Hier zijn wat algemene tips voor het omgaan met iemand met een lvb:

  • Bij mensen met een lvb is het belangrijk dat je duidelijk communiceert. Gebruik korte zinnen en makkelijke woorden. Vermijd spreekwoorden en gezegden. 
  • Geef de ander tijd om na te denken over het antwoord of de reactie. Wacht even met een nieuwe vraag. Als de ander je niet lijkt te begrijpen, vraag daar dan naar.
  • Wees respectvol, eerlijk en nieuwsgierig. Ga met mensen met een lvb om als een gelijke en neem ze serieus.
  • Wees duidelijk over je grenzen en je verwachtingen. Stel je verjaardag komt eraan: zeg het bijvoorbeeld als je verwacht dat die persoon op je verjaardag komt en een cadeautje meeneemt. Dit kan teleurstelling bij jullie allebei voorkomen.

Het is heel belangrijk dat je ook voor jezelf zorgt:

  • Jij bent geen hulpverlener, maar je kunt wel samenwerken met de hulpverlener. Jij hoeft dingen niet op te lossen. Dat kun je ook helemaal niet. Maar je kunt de persoon met een lvb wel steunen. Door bijvoorbeeld samen iets leuks te gaan doen. of diegene te helpen met opzoeken hoe iets moet.
  • Deel je ervaring met anderen. Het kan zijn dat je je alleen voelt, omdat mensen om je heen niet weten wat een lvb is. Zoek bijvoorbeeld mensen die ook omgaan met iemand met een lvb. Het kan helpen om te merken dat jullie dezelfde dingen meemaken.
  • Zorg ook voor jezelf. Iemand met een lvb helpen, kan soms voelen als eenrichtingsverkeer. Geef je grenzen aan. En let op dat je ruimte neemt voor je eigen leven. En voor dingen die jou energie geven.

Een broer of zus met een lvb

Heeft je broer of zus een lvb? Dan kan het zijn dat diegene meer tijd en aandacht krijgt. En dat je ouders van jou verwachten dat je daar begrip voor hebt. Bijvoorbeeld dat je niet boos wordt op diegene. Of dat je jouw behoeften soms opzijschuift. Herken je dat? Dan zijn hier een aantal tips:

  • Vraag je ouders rustig waarom zij jou anders behandelen dan je broer of zus. Het voelt misschien niet eerlijk, maar misschien is er een goede reden voor.
  • Leg uit aan je ouders hoe het voor jou voelt om anders behandeld te worden. En vraag bijvoorbeeld of je een keer iets leuks kunt gaan doen met een van je ouders. Zo kun jij ook een keer speciale aandacht krijgen.
  • Zoek contact met mensen in dezelfde situatie, bijvoorbeeld via Sien.

Een ouder met een lvb

Heeft je ouder een lvb? Misschien is er dan niet zo veel structuur in je dag. Het kan ook dat je wordt gevraagd om veel te helpen in het huishouden. En bij de zorg voor je ouders of broertjes en zusjes. Hier een paar tips:

  • Het is extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zoek steun in je omgeving. Bijvoorbeeld bij je leraar, sportcoach, buren of de ouders van je vrienden.
  • Zoek contact met mensen in dezelfde situatie, bijvoorbeeld via Sien.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren