Zorgen over een kind

Een veilige en stabiele thuissituatie is helaas is niet voor alle kinderen en gezinnen vanzelfsprekend. Wat kun je als pedagogisch professional in de kinderopvang voor deze gezinnen betekenen?

Rust en aandacht

De kinderopvang is extra belangrijk voor kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben. Het is een plek om tot rust te komen en weer op te laden. Dit heeft een kind nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Als professional speel je daar een belangrijke rol in.

Zorg bijvoorbeeld voor extra aandacht door een warm welkom als een kind binnenkomt en creëer rustmomenten op een dag met een boek, een gesprek of door samen een spelletje te doen. Soms uiten kinderen zich door druk of opvallend gedrag. Herken dat ook, en zorg voor rust of een uitlaatklep.

Ook het contact met ouders verdient aandacht. Vooral wanneer de thuissituatie moeilijk is. Neem bijvoorbeeld de tijd voor een praatje en informeer af en toe hoe het thuis met hun kind gaat tijdens de breng- en haalmomenten. Wanneer dat op die momenten lastig is, vraag dan naar een moment dat voor hen beter uitkomt en maak dan bijvoorbeeld een telefonische afspraak om met hen bij te praten.

Blijf alert

Door contact te houden met kinderen en hun ouders kun je in de gaten houden of alles goed gaat. Blijf alert op zorgelijke signalen en luister naar je 'niet pluis'-gevoel, bijvoorbeeld bij een kind dat vaak angstig is. Gebruik je intuïtie en leer op jouw gevoel te vertrouwen. Overleg met je collega's of vraag de pedagogisch coach om mee te kijken. 

Maak ook gebruik van je basiskennis over de ontwikkeling van kinderen. Klopt het wat je opmerkt of is er meer aan de hand?  

Meldcode

Maak je je zorgen over kindermishandeling of huiselijk geweld? Lees dan wat je moet doen op de pagina Hoe werk ik met de meldcode?

Els Geeris

Els Geeris

senior adviseur