Steeds meer kinderen en jongeren laten van zich horen. Bijvoorbeeld op school in de leerlingenraad, bij ministeries of bedrijven in een jongerenpanel of als ervaringsdeskundige in de jeugdhulp. Maar veel kinderen en jongeren worden nog niet genoeg gehoord. Hoe kun jij je kind helpen dit wel te doen?
Het is belangrijk dat jongeren hun stem laten horen. Er worden namelijk vaak beslissingen genomen voor hen, zonder dat ze zelf mee kunnen denken. Je stem laten horen betekent dat je aandacht vraagt voor iets dat je wilt veranderen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen en plekken waar je kind dit kan doen. Maar hoe?
Zoek samen de weg
Kinderen en jongeren hebben vaak goede ideeën en initiatieven. Maar soms is het moeilijk om te weten waar ze met die ideeën naartoe kunnen gaan. Misschien heeft jouw kind wel goede ideeën over hoe kinderen zich meer betrokken kunnen voelen op school. Samen kunnen jullie uitzoeken waar je kind terecht kan, zoals bij de leerlingenraad.
Misschien heeft je kind ook wel een mooi plan voor de gemeente. Ook hier kun je samen uitzoeken waar je met dit idee naartoe kunt gaan. Je kunt bijvoorbeeld kijken op de website van de gemeente.
Laat je kind ontdekken
Hebben jullie gevonden waar je kind naartoe kan? Laat het dan op ontdekking gaan. Als het lukt om bijvoorbeeld aan de gemeenteraad een idee voor te leggen is dat extra bijzonder als dit op eigen kracht is gelukt. Maar als je kind even niet verder komt, kun jij natuurlijk altijd helpen. Je kunt bijvoorbeeld meelezen met een voorstel of oefenen met het presenteren van een idee..
Moedig aan, luister en stel vragen
Het kan zijn dat je kind vastloopt in het proces, vooral als het allemaal ingewikkeld lijkt. Het is begrijpelijk dat je jouw kind wil helpen. Let hierbij wel op dat je niet per ongeluk alles overneemt. Moedig je kind aan om verder te gaan. Help het over drempels heen te stappen door vragen te stellen en te luisteren naar de ervaringen. Vragen die je kunt stellen zijn: 'Hoe heb je contact gezocht?' of 'Welke afspraken heb je gemaakt over wanneer je weer iets zou horen?'.
Past het er nog bij?
Kinderen hebben vaak al een druk leven. Ze gaan naar school, hebben een bijbaantje, sporten, zien hun vrienden of hebben misschien nog andere hobby's zoals toneel of muziek. Let goed op of alles wat je kind wil doen nog past in de dag.
Voor kinderen kan het lastig zijn om in te schatten of ze nog genoeg tijd hebben. Het is belangrijk dat je kind diens stem laat horen, maar dit mag nooit ten koste gaan van hoe je kind zich voelt. Soms moet jij als ouder helpen om een besluit te nemen. Probeer dan rekening te houden met wat je kind belangrijk vindt.
Ervaringen met jeugdzorg delen?
Heeft jouw kind ervaring met jeugdzorg, bijvoorbeeld omdat het daar hulp heeft gehad? En wil het graag die ervaringen delen om andere jongeren te helpen? Of wil jouw kind de jeugdhulp verbeteren en kennis delen met hulpverleners of beleidsmakers? Kijk dan samen eens op de pagina Ervaringskennis inzetten.
Lees ook
-
Waarom jeugdparticipatie?
Waarom jeugdparticipatie?Jeugdparticipatie is om diverse reden belangrijk. Het NJi presenteert een overzicht over het belang van jeugdparticipatie. Lees meer informatie op deze pagina.
-
Inspiratie voor jeugdparticipatie
Inspiratie voor jeugdparticipatieBenieuwd naar voorbeelden van jeugdparticipatie? Op deze pagina heeft het NJi een overzicht gemaakt met voorbeelden.
-
Jongeren over het belang van jeugdparticipatie
Jongeren over het belang van jeugdparticipatieHoe zorgen we dat jongeren hun stem kunnen laten horen en meebeslissen over hun eigen toekomst? Het NJi vroeg het aan jongeren zelf.
-
VER_haal: magazine over jeugdparticipatie
VER_haal: magazine over jeugdparticipatieIn het e-magazine VER_haal lees je interviews, jeugdcolumns en mooie lokale voorbeelden van jeugdparticipatie.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.