Grip op Agressie
Grip op Agressie (GoA) is een klinische interventie gericht op agressief delictgedrag.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Justitiële interventies
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Deze erkenning is ouder dan 5 jaar. De erkenningscommissie beoordeelt deze interventie opnieuw.
- Gericht op:
- Agressieproblematiek
- Leeftijd:
- 18 tot en met 25 jaar
- Doel:
- Voorkomen recidive
- Methode:
- Gecombineerde aanpak
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
Cliënten vanaf 18 jaar met een licht verstandelijke beperking die vrijwillig of met een dwangmaatregel zijn opgenomen wegens agressief gedrag.
Aanpak
GoA is een groepsgerichte aanpak die ook individueel gegeven kan worden. Het programma is gericht op het verminderen van risicofactoren en het versterken van beschermende factoren om recidive van agressief gedrag te voorkomen.
GoA bestaat onder meer uit cognitieve gedragstherapie, psychomotore therapie en dramatherapie. De gebruikte technieken sluiten aan bij de doelgroep: onder meer leren door ervaren, aansluiten bij het cognitieve ontwikkelingsniveau, eenduidig taalgebruik en herhaling.
GoA wordt uitgevoerd in een sociotherapeutische omgeving waar de deelnemers ook een training in sociale vaardigheden volgen. Daarbij wordt GoA geïntegreerd in het dagelijkse leven van wonen, werken en vrije tijd van de deelnemers. De dagelijkse routine wordt gebruikt als oefen- en leersituatie.
Tijdsinvestering
GoA beslaat een periode van een tot twee jaar. Het programma bestaat uit zeven modules, verdeeld over honderd modulebijeenkomsten.
Meer informatie
Uitgebreide omschrijving
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Trajectum
kenniscentrum [at] trajectum.info (kenniscentrum[at]trajectum[dot]info)
088 - 929 70 00
Hilde Niehoff
hniehoff [at] trajectum.info (hniehoff[at]trajectum[dot]info)
06 - 463 384 66