Integrale gezinshulp in de praktijk
In de praktijk blijkt het bieden van integrale gezinshulp aan gezinnen in kwetsbare situaties vaak lastig. Gezinnen krijgen regelmatig niet de hulp die zij nodig hebben. Bijvoorbeeld doordat de hulp niet beschikbaar is of niet goed met elkaar samenhangt. Op deze pagina vind je een paar goede voorbeelden uit de praktijk waarbij professionals zoveel mogelijk werken volgens de principes van integrale gezinshulp.
Integraal specialistische teams
In De specialist dichterbij?! zijn vijf integraal specialistische teams gevolgd in de regio Haaglanden, Hollands Rijnland en Midden-Holland.
Gezinsgerichte hulp
De Naamloze Pilot is een nieuwe aanpak voor gezinsgerichte hulp in Almere.
Integrale samenwerkingsvormen
Bekijk het casusonderzoek naar integrale samenwerkingsvormen, gericht op kwetsbare gezinnen. Onderzocht zijn pilot Kind Centraal in Nijmegen, PlusTeam Geldrop, Mierlo, Waalre, Integrale Pleegzorg + Dordrecht.
Ambulante Multifocale Teams
Lees hoe binnen Kenter jeugdhulp gezinsgericht gewerkt wordt met Ambulante Multifocale Teams (AMT) met brede expertise op het gebied van jeugd- en opvoedhulp en jeugd-ggz.
Samenwerking met volwassenen-ggz
Lees in een inventarisatie van de Associatie Wijkteams hoe wijkteams nu al samenwerken met de volwassenen-ggz.
Werkzame elementen van integraal werken
De kennissynthese Krachten bundelen bij wijkgericht werken beschrijft de werkzame elementen van integraal werken aan de hand van negen praktijkvoorbeelden. De kennissynthese is een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Vilans.
De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Lees ook
-
Wat is integrale gezinshulp?
Wat is integrale gezinshulp?Het integraal bieden van gezinshulp gaat versnippering tegen. Wat is integrale gezinshulp? En waarom is deze manier van werken belangrijk?
-
Leefgebieden, domeinen, wetgeving en kaders rond integrale gezinshulp
Leefgebieden, domeinen, wetgeving en kaders rond integrale gezinshulpHet is belangrijk dat je weet hoe het zorgstelsel is ingedeeld. Welke domeinen, wetgevingen en kaders zijn er?
-
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?Voor wieProfessionalsBij het bieden van integrale hulp zijn een paar uitgangspunten belangrijk. Welke zijn dat en hoe geef je ze vorm?
-
Rol organisaties bij integrale gezinshulp
Rol organisaties bij integrale gezinshulpVoor wieBeleidsmakersAls beleidsadviseur bij een organisatie speel je een grote rol bij het uitvoeren van integrale gezinshulp. Hoe ondersteun je professionals?