Hoe weet ik of ik hechtingsproblemen heb?

In de puberteit is het normaal dat je zelfstandiger gaat leven, nieuwe vrienden maakt en minder tijd doorbrengt met je ouders. Vind je het moeilijk om de relatie met je ouders te onderhouden? Kost het je veel moeite om nieuwe relaties aan te gaan? Misschien heb je hechtingsproblemen. Maar die krijg je niet zomaar.

Wat zijn hechtingsproblemen?

Bij hechtingsproblemen vind je het moeilijk om een band op te bouwen met je ouders of andere belangrijke volwassenen. Dan voel je je daar niet veilig bij. Daardoor vind je het moeilijk om veel van jezelf te laten zien en heb je het idee dat je niet op andere mensen kunt rekenen. Dit probleem herken je als je het liefste contact en nabijheid met anderen uit de weg gaat.

Maar hechtingsproblemen kunnen er ook voor zorgen dat je juist veel contact zoekt met andere mensen. Het kan ook zijn dat je weinig vertrouwen in jezelf hebt en vaak boos of opstandig bent. Ook dat kan komen doordat je het moeilijk vindt om een band op te bouwen met andere mensen.

De oorzaken

Heb je vroeger ingrijpende of heftige gebeurtenissen meegemaakt? Of ben je steeds door andere mensen opgevoed? Dat kan ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om een band op te bouwen met andere mensen. Die band wordt ook wel een gehechtheidsrelatie genoemd. Door de ervaringen die je als kind hebt gehad, kan het moeilijk zijn om andere mensen te vertrouwen. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook problemen met hechten hebt gekregen. Dat is maar bij een klein deel van de jongeren het geval.

Praat erover

Heb je het idee dat het opbouwen van een band met anderen je moeite kost? En denk je dat dit je belemmert in je leven? Dan is het belangrijk om contact te zoeken met mensen die je kunnen helpen. Praat bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, familie of een docent. Ook kun je de huisarts vragen waar je met je zorgen terechtkunt. Blijf niet alleen rondlopen met je vragen. En bedenk dat je aan een hechtingsprobleem altijd iets kunt doen.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren