Waarom is het goed om over boosheid te praten?

Misschien snap je niet dat jij anderen moet uitleggen waarom je boos bent. En waarom jij je eigen gedrag moet veranderen. Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin als je boos bent. Toch is er wel een goede reden om het te proberen. Want met boosheid bereik je meestal niets.

Elkaar begrijpen

Het is niet makkelijk om over je boosheid te praten met je ouders of vrienden als je ruzie met hen hebt. Misschien vind je dat het hun schuld is dat jij boos bent. Of misschien vertrouw je hen niet meer door wat je hebt meegemaakt. Of je hebt het gevoel dat ze niet goed naar je luisteren.

Toch is het belangrijk om te proberen er samen uit te komen. Als je elkaar begrijpt, wordt het makkelijker om voortaan anders op elkaar te reageren. Zo kom je samen verder dan wanneer je in boosheid blijft hangen.

Hoe pak je het aan?

Als je last hebt van een heftige ruzie en een oplossing wilt vinden, kun je de volgende stappen zetten:

  • Zeg tegen de ander, bijvoorbeeld je ouder of je leraar, dat je wilt dat die echt naar je luistert en daar de tijd voor neemt. Wil de ander dat, probeer dan rustig uit te leggen wat je dwars zit.
  • Helpt dat niet, maar wordt de ruzie steeds erger en komen jullie er niet uit? Praat er dan met iemand anders over. Bijvoorbeeld met een oom of tante, een vriend of vriendin. Praten lucht op en iemand kan met je meedenken over wat je kunt doen. Of praat met de vertrouwenspersoon op school. Je kunt ook bellen en chatten met De Kindertelefoon: 0800 − 04 32.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren