Als er iets naars in je leven gebeurt, voel je je vaak een tijd niet goed. Dit kan na een heftige gebeurtenis zijn, zoals een ernstige ziekte bij iemand die je goed kent. Maar ook na kleinere dingen, zoals een slecht cijfer. Meestal wordt het slechte gevoel langzaam minder, maar het kan ook langer duren. Hoe ga je om met je gevoelens na vervelende gebeurtenissen en hoe kun je jezelf helpen?
Je slecht voelen door grote en kleine dingen
Iedereen maakt moeilijke dingen mee in het leven. Soms is dat heel groot en plotseling, bijvoorbeeld als iemand die voor jou belangrijk is ernstig ziek wordt. Maar er gebeuren vaak ook kleine dingen die vervelend kunnen zijn. Zoals een slecht cijfer op school, terwijl je hard hebt gestudeerd.
Er zijn ook dingen waardoor je je langzaam steeds slechter gaat voelen. Bijvoorbeeld als je je niet meer fijn voelt in je relatie. Of als je het gevoel hebt dat anderen je niet accepteren zoals je bent. Dit soort situaties roepen emoties op, waar je mee moet omgaan. Of het nou groot of klein is. Het heeft niet veel zin dit soort situaties te vergelijken. Er zijn misschien ergere dingen in de wereld. Maar als het voor jou belangrijk is, heeft het effect op je en moet je er iets mee.
Waarom voel ik me zo slecht?
Als er iets naars is gebeurd, heeft dat vaak een tijd invloed op hoe je je voelt. Je kunt je heel verdrietig voelen. Misschien ben je juist boos of bang. Of alles door elkaar. Vlak nadat er iets naars is gebeurd, zijn je emoties vaak heftig. Je kunt om de kleinste dingen gaan huilen en je bent snel geïrriteerd of je maakt je zorgen dat het opnieuw zal gebeuren. Je emoties kunnen eng zijn en heel groot voelen. Je hebt tijd nodig om met de emoties en de nieuwe situatie om te gaan. Dit kost veel energie.
Vervelende gevoelens zijn ook nuttig
De gevoelens na een nare gebeurtenis zijn vervelend, maar ook nuttig. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent over iets, dan zorgt je verdriet dat je de tijd neemt om hiermee om te leren gaan. Je zoekt sneller steun bij anderen die je kunnen helpen en troosten. Als je boos bent, kun je misschien beter voor jezelf opkomen en ervoor zorgen dat er iets verandert dat belangrijk voor je is. En als je bang bent, ben je voorzichtig, zodat je jezelf kunt beschermen.
Het vervelende gevoel kan soms weer terugkomen
Na een tijdje worden de vervelende emoties vaak minder sterk. Je voelt je dan weer wat normaler en hebt weer meer zin om dingen te gaan doen. Maar soms komt het nare gevoel weer terug. Terwijl je het ene moment oké bent, kan het ineens weer moeilijk zijn. Dat gebeurt vooral als je weer terugdenkt aan de moeilijke situatie. Of als je iets bijzonders meemaakt dat je graag met iemand had gedeeld.
Wat je meemaakt, blijft bij je
De heftige emoties zullen langzaam minder worden. Maar wat je eerder hebt meegemaakt, blijft ook bij je. Je moet leren leven met de nieuwe situatie. Er zijn wel dingen die je kunt doen om goed om te gaan met het vervelende gevoel.
Wat kan ik doen als ik me niet goed voel?
Wat goed helpt, verschilt per persoon. Je kunt verschillende dingen proberen, om te ontdekken wat voor jou goed werkt. De volgende tips kunnen je helpen.
Laat je emoties toe en geef ze aandacht
Het helpt meestal niet om emoties weg te stoppen. Iedereen voelt zich weleens slecht, dus geef jezelf de tijd.
Praat met anderen en zoek steun
Als je met anderen praat over wat je voelt, zul je vaak merken dat anderen dit herkennen. Je bent vaak niet de enige die ergens mee zit, of ergens over twijfelt.
Accepteer dat je je slecht voelt
Probeer te accepteren dat je je slecht voelt, want het is logisch dat moeilijke dingen invloed op je hebben. Niemand voelt zich altijd goed. Accepteren betekent niet dat je het leuk of prettig moet vinden, of dat je niet meer van je eigen gevoelens kunt balen. Accepteren betekent dat je niet te streng bent voor jezelf en niet vecht tegen je gevoelens.
Vergelijk jezelf niet te veel met anderen
Probeer jezelf niet te vergelijken met de perfecte plaatjes die je vaak op sociale media langs ziet komen. Ieder mens heeft lastige momenten. Maar vergelijk jezelf ook niet met mensen die het veel zwaarder hebben dan jij. Misschien lijken jouw problemen klein. Maar als je ergens mee zit, is dat ook belangrijk.
Geef jezelf afleiding
Dat je je emoties accepteert, betekent niet dat je er steeds mee bezig moet zijn. Het is goed om jezelf soms af te leiden. Bijvoorbeeld met een film, of door je vrienden te zien. Ook krijg je soms weer energie van buiten zijn en bewegen.
Zorg goed voor jezelf
Probeer ritme in je dag te houden, eet gezond en blijf bewegen. Zorg dat je voldoende slaapt. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je je hoofd de rust om met een vervelende gebeurtenis om te gaan.
Waar kan ik hulp krijgen?
Als je met iemand wilt praten over je gevoel of om hulp of advies wil vragen, kun je bij verschillende organisaties terecht. Bekijk voor meer informatie de pagina Met wie kan ik bellen of chatten?
Lees ook
-
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?Voor wieJongerenAls je niet lekker in je vel zit, is het fijn om hierover te praten. Op deze pagina lees je hoe je zo'n gesprek kunt aanpakken.
-
Wat kan ik doen als ik me somber voel?
Wat kan ik doen als ik me somber voel?Voor wieJongerenAls je je somber voelt, kun je verschillende dingen proberen om je beter te voelen. Op deze pagina lees je manieren die kunnen helpen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.