Classificatiesysteem CAP-J niet meer beschikbaar
De pagina die je wilt bezoeken maakte deel uit van het classificatie-instrument CAP-J. Het is helaas niet meer mogelijk om dit instrument te raadplegen. Na uitgebreid onderzoek bij gemeenten, zorgprofessionals en onderzoekers blijkt dat CAP-J nog maar beperkt in gebruik is als classificatie-instrument. Voor het NJi is dit aanleiding om CAP-J niet langer aan te bieden. De kennis uit het instrument is nu toegankelijk via diverse onderwerpen op deze website.
Beleidsmakers gemeenten en CAP-J
De behoefte van beleidsmakers om in gesprek te gaan met de praktijk kan ook worden ingevuld met gegevens over de zorgbehoefte van gezinnen, die door een aanbieder zijn gegenereerd. Tip: vraag aanbieders hoe ze bijhouden met welke problemen in gezinnen ze te maken hebben, zodat je daarop afgestemd aanbod financiert.
Meer informatie: Monitoring
De Keuzehulp jeugd en gezin is een hulpmiddel dat gemeenten en aanbieders van jeugdhulp kunnen inzetten in deze dialoog is. Deze keuzehulp omvat zeven veel voorkomende probleemgebieden bij opgroeien en opvoeden.
Meer informatie: Keuzehulp jeugd en gezin
Professionals jeugdhulp en CAP-J
De CAP-J werd door enkele professionals gebruikt in Berg-Op. Het is per 1 januari 2025 niet meer mogelijk om CAP-J via BergOp af te nemen. Het blijft voor professionals wel mogelijk om reeds ingevulde CAP-J's in te zien en te exporteren. Daarnaast kan de CAP-J nog wel op papier worden gebruikt om problemen te classificeren.
Een groot deel van de kennis over probleembeschrijvingen is te vinden op deze website en in de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming
Als het om specialistische kennis gaat, verwijzen we je naar Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Je kunt als professional een screeningsinstrument gebruiken om problematiek in kaart te brengen, zoals de CBCL of SDQ. Je kunt zoeken naar een passende vragenlijst of passend instrument in de databank Instrumenten.
Onderzoekers en CAP-J
Als je onderzoek al bezig is, kun je verder met de kapstok van de CAP-J zoals je die gebruikte. Bij nieuw onderzoek kun je navraag doen bij een universiteit of onderzoekscentrum. Zij kunnen adviseren hoe je bij jouw onderzoeksvraag tot rubricering kunt komen van gedragsuitdagingen bij opgroeiende kinderen en jongeren. Je kunt ook kijken in de databank Instrumenten.