Hoe kan ik samen met de hulpverlener beslissen over hulp voor mijn kind?

Als je kind hulp nodig heeft, heb je als ouder een belangrijke rol. Want jij kent je kind het beste. Het is daarom belangrijk dat je als ouder meedenkt en meebeslist over de hulp voor je kind. Dit doe je samen met je kind en de hulpverlener. Op deze pagina lees je wat je als ouder kunt doen.

Mag ik als ouder altijd meebeslissen?

Ja, als ouder heb je er recht op om mee te denken en beslissen. De hulpverlener vindt dit ook heel waardevol. Want jij kent jouw kind het beste.

Ook je kind speelt een belangrijke rol. In de wet staat dat jongeren vanaf twaalf jaar mogen meebeslissen. Ze moeten ook toestemming geven voor de hulp die ze krijgen. Maar ook jongere kinderen kunnen al goed meedenken, vanaf ongeveer zes jaar.

Lees hoe je je kind laat meepraten over hulp

Heeft mijn kind hulp nodig? 

Het is normaal dat je kind soms lastig gedrag laat zien. En dat je als ouder even niet goed weet wat je moet doen. Maar soms is er meer aan de hand. Je kind laat heel opvallend gedrag zien. Het is bijvoorbeeld heel druk. Of juist teruggetrokken en somber. Of je hebt zelf veel problemen, waardoor de opvoeding moeilijk wordt. Je kunt dan altijd om hulp en advies vragen. Bijvoorbeeld bij de huisarts. Of bij het consultatiebureau, wijkteam, Centrum voor Jeugd en Gezin of de GGD in jouw buurt.

Voorbereiden op een gesprek met een hulpverlener

Het kan fijn zijn om een gesprek met een hulpverlener voor te bereiden. Bedenk alvast waarover je wil praten. En welke vragen je wil stellen. 

Nadenken over de hulp

Je kunt alvast nadenken over de hulp voor je kind. Bijvoorbeeld over deze vragen:

  • Wat zou je graag anders zien bij je kind of bij jullie gezin?
  • Welke hulp is volgens jou nodig?
  • Wat past het beste bij je kind en jullie gezin?
  • Wat kun je zelf doen om je kind te helpen?

Vragen en wensen opschrijven

Het kan fijn zijn om op te schrijven wat je wilt bespreken. Zoals vragen of wensen. Je kunt iemand vragen om je hierbij te helpen.

Iemand meenemen

Misschien vind je het fijn om iemand mee te nemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld een vriend of een familielid.

Bedenk of je speciale wensen hebt

Misschien heb je speciale wensen voor het gesprek. Bijvoorbeeld als je graag wil praten met een vrouwelijke hulpverlener. Of met een hulpverlener die hetzelfde geloof heeft als jij. Je kunt dit van tevoren laten weten. Of tijdens de eerste afspraak.

Tips voor het gesprek met de hulpverlener

Vertel de hulpverlener dat je steeds samen wil beslissen

Bespreek samen met je hulpverlener alle mogelijkheden voor hulp. Praat over de voordelen en nadelen. En bespreek welke keuze het best bij je kind en jullie gezin zou passen.

Vertel welke dingen belangrijk voor je zijn

Jullie kunnen altijd samen overleggen welke soort hulp past bij jouw kind of bij jullie gezin. Denk bijvoorbeeld aan reisafstand, locatie, groepshulp of juist hulp voor je kind alleen. Een hulpverlener weet zulke dingen niet altijd.

Stel vragen aan de hulpverlener

Doe dit elke keer als je iets wil weten of iets niet begrijpt. 

Probeer te luisteren naar de adviezen van de hulpverlener

Ook als het adviezen zijn die je nog niet eerder hebt gehoord of geprobeerd. Het kan soms helpen om iets heel anders te doen dan wat je gewend bent.

Deel altijd jouw mening

Bijvoorbeeld als je vindt dat een advies niet bij jou of je kind past. Bekijk samen met de hulpverlener of er iets anders kan. Je kunt ook iets zeggen over hoe de hulpverlener met je omgaat. Bijvoorbeeld als je vindt dat de hulpverlener te weinig tijd voor je heeft. Of als de hulpverlener op een manier praat die je niet fijn vindt. Bijvoorbeeld omdat je je niet serieus genomen voelt. Dit kan lastig zijn om te zeggen. Maar het is voor hulpverleners wel belangrijk om te horen.

Neem de tijd voor grote beslissingen

Over belangrijke beslissingen mag je langer nadenken. Vraag om folders of een website met informatie over de hulp. Dan kun je thuis alles rustig nalezen.

Als je het niet eens bent met de hulpverlener

Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de hulp die de hulpverlener voorstelt. Lees wat je kunt doen als je het niet eens met de hulp voor je kind.

Als je geen gezag hebt

Ook als je geen gezag over je kind hebt, is het belangrijk dat je meedenkt en meebeslist over de hulp die je kind krijgt. Lees wat je kunt doen als je vragen heb over jeugdbescherming.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders