Als ouder ken je je kind het beste, en je wilt dat de hulp goed bij je kind past. Het is daarom belangrijk en logisch om als ouder samen met je kind en de hulpverlener mee te denken en te beslissen over hulp voor je kind. Vooral als jouw kind jonger dan 16 jaar is. Goed contact met de hulpverlener is dan heel belangrijk. Je kunt veel zelf doen om je wensen naar voren te brengen.
Nadenken over je wensen voor de hulp
Als je een gesprek hebt met een hulpverlener, kan het fijn zijn om dit voor te bereiden. Bedenk alvast waar je het over wilt hebben en welke vragen je wilt stellen. Misschien vind je het fijn om iemand mee te nemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld een vriend of een familielid. Ook kun je speciale wensen naar voren brengen. Bijvoorbeeld als je graag een gesprek wilt met een vrouw, of met een hulpverlener die hetzelfde geloof heeft als jij.
Ook over de hulp zelf kun je alvast nadenken. Wat zou je graag willen dat er verandert of verbetert bij je kind of in het gezin? En aan welke hulp denk je zelf? Wat past het beste bij je kind en jullie gezin? Wat kun je zelf doen om je kind te helpen? Dit vragenkaartje kan helpen om je vragen op te schrijven.
In gesprek met de hulpverlener
Vraag het aan de hulpverlener als je iets wil weten of iets niet begrijpt. De hulpverlener kan je bijvoorbeeld vertellen over de verschillende hulpvormen. En over de voordelen en nadelen. Niet elke vorm van hulp past bij jouw kind of bij jullie gezin. Vertel daarom welke dingen belangrijk voor je zijn. Een hulpverlener weet dat niet altijd.
Tips voor praten met de hulpverlener:
- Vertel de hulpverlener dat je steeds samen wilt beslissen.
- Probeer te luisteren naar de adviezen van de hulpverlener. Ook als het adviezen zijn die je nog niet eerder hebt gehoord of geprobeerd. Het kan soms helpen om iets heel anders te doen dan wat je gewend bent.
- Zeg altijd wat jouw mening is. Zeg het bijvoorbeeld op tijd als je vindt dat een advies niet bij jou of je kind past. Bekijk samen met je hulpverlener of er iets anders kan. Of zeg het als je vindt dat de hulpverlener te weinig tijd voor je heeft, of op een manier praat die je niet fijn vindt.
- Over grote beslissingen mag je langer nadenken. Die hoef je niet ter plekke te nemen. Vraag om folders of een website met informatie over de hulp. Dan kun je thuis alles rustig nalezen.
- Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de hulp die de hulpverlener voorstelt. Lees daarover meer op de pagina Ik ben het niet eens met de hulp voor mijn kind.
- Ook als je niet het gezag over je kind hebt, is het belangrijk dat je meedenkt en meebeslist over de hulp die je kind krijgt. Lees daarover meer op de pagina Wat kan ik doen als ik vragen heb over jeugdbescherming?
- Deze folder kan je helpen om de keuze voor hulp te maken. Het zet alle mogelijkheden, en voordelen en nadelen van op een rij.
De stappen om te beslissen over hulp
Beslissen over hulp moet altijd in een aantal stappen gebeuren. Je hulpverlener kent deze stappen ook. In elke stap is het belangrijk dat jij en je kind betrokken zijn:
- Stap 1: Wat is jouw vraag of de vraag van je kind?
- Stap 2: Is er verder onderzoek nodig?
- Stap 3: Wat willen jullie bereiken?
- Stap 4: Samen beslissen over de hulp.
- Stap 5: Kunnen familie of vrienden helpen?
- Stap 6: Evalueren van de hulp en samen beslissen of er nog verdere hulp nodig is.
- Stap 7: Afronden van de hulp
Alle stappen samen maken het hulptraject. Deze zeven stappen gebeuren niet allemaal in een enkele afspraak. Soms worden een aantal stappen wel achter elkaar in een afspraak besproken. Hoe snel je met de hulpverlener de stappen doorloopt, verschilt per persoon.
De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Lees ook
-
Hoe laat ik mijn kind meepraten over beslissingen over hulp?
Hoe laat ik mijn kind meepraten over beslissingen over hulp?Voor wieOudersHoe laat je je kind meepraten over beslissingen over hulp nodig? En hoe doe je zo dat het aansluit op het niveau van je kind?
-
Ik ben het niet eens met de hulp voor mijn kind
Ik ben het niet eens met de hulp voor mijn kindVoor wieOudersHet is belangrijk om je als ouders te laten horen als je het niet eens bent met de hulp die een hulpverlener voorstelt voor je kind.
-
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulp
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulpVoor wieOudersAls ouders samen beslissen over hulp is niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als je het niet met elkaar eens bent. Hoe ga je hiermee om?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.