Als je zelf geen geldzorgen hebt, kan het jou en je kinderen raken als andere gezinnen die zorgen wel hebben. Je gunt andere gezinnen ook dat zij zonder geldzorgen kunnen leven, opvoeden en opgroeien. Wat kun je voor deze gezinnen doen?
Omkijken naar elkaar
Soms kan het al helpen om iemand te vragen hoe het gaat en te luisteren. Praten over geldzorgen lucht vaak op. Samen kun je creatieve oplossingen bedenken of ergens hulp zoeken.
Dit zijn tips voor praten over geldzorgen:
- Je kunt het gesprek beginnen door het over gewone dingen te hebben, bijvoorbeeld de prijs van de boodschappen of tips om te besparen.
- Geef geen oordeel, maar probeer een open gesprek aan te gaan.
- Vertrouwt iemand je genoeg? Zoek dan samen naar de juiste hulp, bijvoorbeeld bij een wijkteam of de gemeente.
Ken je geen mensen die je hulp zoeken, maar wil je toch iets doen? Meld je dan aan als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij Buurtgezinnen.
Een inzamelingsactie organiseren
Je kunt ook een inzamelingsactie voor andere gezinnen beginnen, bijvoorbeeld samen met je kinderen. Zo kun je dat aanpakken:
- Vraag bij een inzamelpunt in jouw gemeente welke spullen ze daar nodig hebben. Of vraag aan bekenden die in armoede leven waar zij behoefte aan hebben.
- Ga daarna als gezin, met de klas of met een groep vrienden langs de deuren om deze spullen in te zamelen.
Je kunt ook structureel helpen. In veel gemeenten zijn er lokale initiatieven die gezinnen helpen in moeilijke tijden. In Rotterdam deelt bijvoorbeeld een aantal ouders ontbijt uit aan kinderen. Zoek via internet naar initiatieven in jouw gemeente. Daar kun je je aanmelden als vrijwilliger.
Helpen met dagelijkse dingen
Soms hebben ouders wat extra hulp nodig om alle ballen in de lucht te houden. Als buur of vriend in de wijk kun je voor hun gezin echt het verschil maken. Een gezin met geldproblemen kun je helpen met dagelijkse dingen, bijvoorbeeld:
- Oppassen op de kinderen, zodat de ouders even een momentje rust hebben.
- De kinderen naar school brengen of van school halen.
- Voor het gezin koken of vragen of ze bij jou komen eten.
Het zijn vaak kleine dingen die een gezin net even wat rust geven. Zo vertellen ouders dat het helpt als vrienden, familie of buren hun kinderen een keer meenemen voor een uitje naar het park of de bibliotheek.
Tips van ervaringsdeskundige
'Denk jij dat vriendjes van jouw kinderen in armoede leven? Vraag of ze een keer mee mogen als je een dagje eropuit gaat met het gezin. Dit kan zoveel betekenen voor een kind en diens ouder. Het vergroot de horizon van een kind en kan ouders helpen om even op adem te komen', vertelt ervaringsdeskundige Riane.
Via organisaties helpen
In de meeste Nederlandse gemeenten zijn verzamelpunten voor kleding, voedsel en speelgoed. Hier kun je geld en spullen doneren. Vaak kun je bij deze organisaties ook vrijwilligerswerk doen. Zoek via internet op jouw gemeente en bedenk wat je wilt doneren. Je vindt dan meestal snel waar je terechtkunt. Soms stoppen organisaties tijdelijk met inzamelen. Dat gebeurt vaak als mensen massaal spullen brengen. Bijvoorbeeld na een landelijke inzamelingsactie of als armoede meer in het nieuws is. Bewaar je spullen dan een tijdje en kijk of je ze later wel kunt inleveren.
Kringloopwinkel
Veel kringloopwinkels willen graag verschillende spullen. Denk aan kleding, boeken, speelgoed of babyartikelen. Bij een kringloopwinkel in de buurt kun je dan je spullen inleveren. Die verkoopt ze daarna voor kleine bedragen. Vaak helpt dit gezinnen met weinig geld al enorm.
Lees ook
-
De Jeugdkantine | 2. Armoede
2. ArmoedeDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over armoede, met als stelling: Opgroeien in armoede is opgroeien in schaamte.
-
Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen
Praten met kinderen over ingrijpende gebeurtenissenVoor wieOudersEr gebeuren ingrijpende dingen in het gezin, op school of in de wereld. Hier vind je tips om erover te praten met je kind.
-
Hulp voor als je te weinig geld hebt
Hulp voor als je te weinig geld hebtVoor wieOudersAls je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van regelingen. Lees waar je terecht kunt.
-
ErvaringenVeel kinderen zijn niet eens in Maastricht geweest, waarom ga je als school niet daarheen?
Riane heeft leren omgaan met leven met geldzorgen. Maar haar dochter had ze zoveel meer gegund.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.