Thuis is er stress door geldzorgen
Veel ouders maken zich zorgen als ze weinig geld hebben. Dat geeft ze stress en dat merk jij thuis waarschijnlijk ook. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?
Wat is stress?
Stress ontstaat wanneer er te veel spanning is. Mensen kunnen daardoor uit hun evenwicht raken als er te weinig positieve dingen tegenover staan. Daardoor lijkt het probleem vaak niet meer op te lossen. En dat geeft stress.
Als je ouders stress hebben, kun je dat op verschillende manieren merken. Ze kunnen bijvoorbeeld vaker boos of verdrietig zijn. Het kan ook dat ze dingen vergeten of minder goed naar jou luisteren. Hierdoor kan het thuis minder gezellig worden.
Is die stress mijn schuld?
Nee, die stress komt niet door jou. Wel maken ouders zich soms zorgen over hoe ze jou en zichzelf kunnen geven wat jullie nodig hebben. Daardoor merk je het als kind meestal wel als je ouders geldzorgen hebben. Als die lang duren, kan de stress erger worden.
Hoe ga ik om met die stress?
Vertel je ouders over je zorgen. Misschien merken zij helemaal niet hoe moeilijk jij dit vindt. Je hoeft je niet groot te houden. Merk je dat je vaak verdrietig of bang bent? Vertel dit ook aan je ouders. Dan kunnen jullie samen kijken wat je kunt doen om je beter te voelen.
Als je zelf ook boos of verdrietig wordt van de geldzorgen thuis, kan het soms helpen om elke dag op te schrijven wat wel leuk, mooi, grappig of gezellig was. Dat je lekker gevoetbald hebt, moest lachen met je broer of zus of een leuke dag op school had. Door dat voor jezelf op te schrijven, krijg je positieve gedachten. Die helpen in een tijd die moeilijk voor je is. En misschien willen je ouders wel met je meedoen.
Even wat extra hulp
Als met je ouders praten je niet genoeg helpt, kun je ook op andere plekken hulp zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld op school over vertellen aan jouw juf, meester, docent of mentor.
Wil je er even over praten of de ervaringen van andere kinderen en jongeren horen? Je kunt bellen met De Kindertelefoon op 0800-0432 of met hen chatten op Kindertelefoon. De vrijwilligers van De Kindertelefoon spreken veel kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Dus zij zullen het goed begrijpen als jij het moeilijk vindt.
Lees ook
-
Ik heb niet genoeg geld om mee te doen
Ik heb niet genoeg geld om mee te doenVoor wieJongerenHebben jullie thuis geldzorgen? Dan is het normaal dat jij je daar ook zorgen over maakt. Het is belangrijk om je zorgen met iemand te delen.
-
Ik heb geldzorgen
Ik heb geldzorgenVoor wieJongerenHoe ouder je wordt, hoe meer geldzaken je zelf regelt. Soms kun je krap bij kas zitten. Grijp in voor je in de problemen komt.
-
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?Voor wieJongerenOver geldzorgen praten kan best moeilijk zijn. Toch kan het fijn zijn om over je geldzorgen te praten. Hoe doe je dat?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.