Hoe ouder je wordt, hoe meer geldzaken je zelf moet regelen. Denk aan je telefoonabonnement, zorgverzekering, studiekosten en huur. Maar veel spaargeld heb je als jongere meestal nog niet. Daardoor kun je soms krap bij kas zitten of je rekeningen niet op tijd betalen. Grijp snel in om te voorkomen dat je geldproblemen erger worden.
Bereid je voor
Vanaf je achttiende verjaardag verandert er in korte tijd veel op financieel gebied. Bereid je hierop voor. Zet hiervoor eerst je financiële situatie op een rijtje. Verschillende websites kunnen je hierbij helpen:
- Op Geldplan bijna 18 zie je of je de belangrijkste dingen geregeld hebt voordat je achttien wordt. Hier staat bijvoorbeeld wat er dan rond school, werken en wonen verandert.
- Op Nibud staat een handig begrotingsformulier. Dit is handig voor het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je of je geld overhoudt of ergens op moet besparen.
- Moneyfit is een website over geld voor én door jongeren. Hier vind je de antwoorden op veel financiële vragen en kun je hulp bij je eigen geldzaken krijgen.
- Wijzer in Geldzaken geeft informatie over wat je over geldzaken moet weten als je achttien wordt, gaat studeren en je eerste baan krijgt.
Onderzoek je recht op extra geld
Heb je weinig geld? Dan heb je vanaf je achttiende soms ook recht op extra geld in de vorm van toeslagen. Bekijk op de websites dvan de Belastingdienst, DUO en Nibud informatie over:
- het ontvangen en aanvragen van zorgtoeslag
- het recht op huurtoeslag voor een woning
- het recht op een aanvullende beurs of toelage
- andere toeslagen
Bedenk dit over geld lenen van een bekende
Als je weinig geld hebt, kan het verleidelijk zijn om geld te lenen bij familie of vrienden. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd een goede oplossing. Het kan spanningen geven als je het bedrag toch niet op tijd kunt terugbetalen. Of als iemand het geld dat jij leent toch zelf weer nodig heeft.
Weet je toch zeker dat je wilt lenen van familie of vrienden? Maak dan goede afspraken en zeg duidelijk tegen elkaar wat je van elkaar verwacht. Spreek ook af hoe jullie er samen willen uitkomen als je niet binnen de afgesproken tijd kunt terugbetalen.
Lees ook
-
Ik heb niet genoeg geld om mee te doen
Ik heb niet genoeg geld om mee te doenVoor wieJongerenHebben jullie thuis geldzorgen? Dan is het normaal dat jij je daar ook zorgen over maakt. Het is belangrijk om je zorgen met iemand te delen.
-
Thuis is er stress door geldzorgen
Thuis is er stress door geldzorgenVoor wieJongerenVeel ouders maken zich zorgen als er minder geld is. Dit kan thuis voor stress zorgen. Dat merk jij waarschijnlijk ook.
-
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?Voor wieJongerenOver geldzorgen praten kan best moeilijk zijn. Toch kan het fijn zijn om over je geldzorgen te praten. Hoe doe je dat?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.