Heeft mijn kind ADHD?

Is je kind vaak druk? Heeft het moeite met zich concentreren? Of doet het dingen heel snel, zonder erover na te denken? Dan vraag je je misschien af of dat ADHD is.

ADHD-symptomen

ADHD staat voor Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Het is te herkennen aan:

  • Druk gedrag, ook wel hyperactief gedrag genoemd. Veel rondrennen, klimmen, friemelen aan kleding. Moeite met rustig spelen, stilzitten of ontspannen.
  • Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd. Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen.
  • Concentratieproblemen. Snel afgeleid zijn, vaak dingen kwijt zijn, veel dagdromen, moeite hebben met het afmaken van taken, snel dingen vergeten, moeilijk kunnen luisteren.

Bij ADHD komt dit gedrag voor langere tijd steeds terug. En je ziet het in verschillende situaties en omgevingen. Ook heeft je kind er veel last van. Zoveel dat het zich niet op dezelfde manier kan ontwikkelen als andere kinderen. Bij veel kinderen zie je de kenmerken van ADHD al voordat ze 12 jaar zijn.

Wanneer is het geen ADHD?

Of een kind zich kan concentreren, hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld de grootte van de groep en de hoeveelheid drukte en lawaai in de omgeving. Sommige kinderen kunnen zich beter afsluiten van wat er om hen heen gebeurt dan andere kinderen. Ook maakt het uit hoe uitgeslapen kinderen zijn en hoeveel stress ze hebben. En hoe oud ze zijn.

Peuters en kleuters zijn vaak druk en kunnen zich niet lang concentreren. Ze willen van alles doen, want door te spelen ontdekken ze de wereld. Ze hebben daarbij veel afwisseling nodig. Peuters en kleuters reageren vaak op spanning of grote veranderingen. Ze krijgen bijvoorbeeld moeite met geconcentreerd spelen of worden druk.

Op de basisschool leren kinderen zich steeds langer met één taak bezig te houden en te concentreren. En om hun gedrag en schoolwerk te plannen. Dat gaat in kleine stapjes en voor het ene kind is het makkelijker dan voor het andere. Ook nu kan spanning zorgen voor onrust en concentratieproblemen.

In de puberteit verandert er veel. Pubers kunnen daar heftig op reageren. Of er juist met hun hoofd even helemaal niet bij zijn. Ook experimenteren ze met gedrag, soms met grote risico's. Dat kan er nogal ondoordacht uitzien.

Het wordt een probleem als je kind veel last krijgt van dit gedrag. Omdat het bijvoorbeeld vaak ruzie krijgt met anderen, of te grote risico's neemt. Of als snel afgeleid is en het daardoor niet lukt om ergens mee te beginnen of het af te krijgen.

De klachten worden vaak minder als kinderen ouder worden, vooral het drukke gedrag. De klachten kunnen ook minder worden als het kind en de mensen om het kind heen met het gedrag leren omgaan.

Wat als ik denk dat mijn kind ADHD heeft?

Herken je je kind in de symptomen hierboven? Dan kan het fijn zijn om hulp te krijgen. Praat eens met je kind. En met mensen die je kind goed kennen. Bijvoorbeeld de leerkracht. Waar maak je je zorgen over? Maken zij zich daar ook zorgen over? Wat valt hen op aan het gedrag van je kind? Samen kunnen jullie op zoek naar hulp die bij jouw kind past. Dat kan bijvoorbeeld via het wijkteam van jouw gemeente, of via je huisarts. Die kunnen er ook voor zorgen dat wordt onderzocht of je kind ADHD heeft. Met een online test kom je er niet achter. Ook de leerkracht kan het niet vaststellen.

ADHD of ADD?

Als er vooral problemen zijn met aandacht vasthouden en je concentreren, noemden we dat vroeger ADD. Nu heet dat 'ADHD onoplettende presentatie'. Kinderen vertonen dan dus geen druk en ondoordacht gedrag. Dit gedrag valt meestal minder op. Wel kost het dan vaak veel moeite om nieuwe dingen te leren of opdrachten uit te voeren.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders