Een wijkteam is er voor als je vragen hebt over je kind of de opvoeding. En voor als je je als ouder zorgen maakt, het lastig hebt of hulp wilt. De mensen in het wijkteam kijken met jou wat er aan de hand is. En als dat nodig is zorgen ze voor hulp.
Wanneer kan ik naar het wijkteam?
Het wijkteam is er voor alle vragen en zorgen over opvoeden en opgroeien. Bijvoorbeeld als:
- Je vragen hebt over de ontwikkeling van je kind.
- Je kind zich niet fijn voelt.
- Je wilt weten hoe je met lastig gedrag van je kind kunt omgaan.
- Er thuis veel ruzie is.
- Je je zorgen maakt over hoe vaak je kind op sociale media zit of computerspellen speelt.
- Je kind niet meer naar school gaat.
- Je zorgen hebt over geld of schulden.
Hoe werkt het als ik naar het wijkteam ga?
Je begint met een gesprek. Wat is er aan de hand? Wat heb je nodig? Wat gaat er goed? Ken je iemand die je kan helpen? Soms heb je genoeg aan een antwoord op je vraag. Of aan iemand die even luistert en tips geeft. Soms zoek je samen naar een oplossing of hulp. Bijvoorbeeld een training voor jou of je kind. Of hulp van een specialist.
Of het wijkteam zelf hulp geeft, verschilt per gemeente. Is er hulp nodig, maar geeft jouw wijkteam die hulp niet zelf? Dan sturen ze je door naar iemand anders. Die voert dan de hulp uit.
Hoe kom ik bij het wijkteam?
Dat verschilt per gemeente. Op de website van jouw gemeente staat hoe je contact krijgt met het wijkteam. Bijvoorbeeld bellen, een e-mail sturen of gewoon binnenlopen. Soms is er op bepaalde dagen iemand van het wijkteam op school. Dan kun je daar een afspraak maken of binnenlopen.
In sommige gemeenten kun je niet zelf een afspraak maken met het wijkteam. Je maakt dan een afspraak via de huisarts of het Centrum Jeugd en Gezin (CJG).
Lees ook
-
Wat als ik problemen heb met het wijkteam?
Wat als ik problemen heb met het wijkteam?Voor wieOudersSoms ben je het niet eens met een beslissing van een hulpverlener of voel je je niet op je gemak. Wat kun je doen?
-
Met wie mag het wijkteam informatie delen?
Met wie mag het wijkteam informatie delen?Voor wieOudersSoms is het nodig dat hulpverleners informatie over jou en je gezin met elkaar delen. Maar met wie mag het wijkteam informatie delen? En hoe werkt dat?
-
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?Voor wieOudersAls ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
-
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulp
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulpVoor wieOudersAls ouders samen beslissen over hulp is niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als je het niet met elkaar eens bent. Hoe ga je hiermee om?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.