Inmiddels werkt ruim 90 procent van de huisartsenpraktijken in Haarlem en Zandvoort met een praktijkondersteuners jeugd. De praktijkondersteuners zijn in dienst bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en worden gefinancierd door de gemeente. Zij bieden opvoedingsondersteuning, kortdurende behandelingen en ondersteunen ouders en kinderen bij alle andere vragen rondom opvoeden en opgroeien. Waar nodig wordt doorverwezen naar passende hulp. Door de inzet van de praktijkondersteuners wordt ruim 70 procent van alle vragen in de huisartsenpraktijk opgelost.
Interviews
Praktijkondersteuner jeugd
Lonneke Houppermans werk 24 uur per week als praktijkondersteuner jeugd bij een huisartsenpraktijk in Haarlem en is in dienst van het CJG Haarlem. Zij spreekt wekelijks zo'n vijftien ouders en kinderen. 'Ouders en kinderen worden via de huisarts bij mij aangemeld. Het gaat dan vooral om ouders die vragen hebben over de opvoeding of zich zorgen maken om hun kind. Een huisarts heeft in principe maar 10 minuten voor een consult. Ik kan uitgebreid de tijd nemen. Vaak zijn enkele gesprekken voldoende', zegt Lonneke.
Lees het interview met Lonneke
Projectleider vanuit CJG Kennemerland
Femke van het Nederend werkt als manager kwaliteit en innovatie bij CJG Kennemerland en is als projectleider betrokken bij de pilots. Zij maakt de vertaling van beleid en wetenschappelijke inzichten naar praktische en uitvoerbare projecten. Volgens Femke is bewust gekozen voor een praktijkondersteuner jeugd die op vaste dagen een eigen ruimte heeft in de huisartsenpraktijk. 'Het gaat over opvoeden en opgroeien, en daar horen vragen en zorgen van ouders en kinderen bij.'
Lees het interview met Femke
Meer informatie
Lees op de site van Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie meer over de CJG-praktijkondersteuner in de regio Kennemerland.