Wat is een multidisciplinair overleg?

Soms hebben kinderen extra hulp nodig, omdat het niet goed gaat op school. De school kan die hulp niet altijd zelf geven. De school organiseert dan een overleg met de ouders en met specialisten en hulpverleners. Dit heet het multidisciplinair overleg. Op deze pagina lees je waar dit overleg over gaat. En waarom het belangrijk is dat je er als ouder bij bent.

Wat is een multidisciplinair overleg?

De school organiseert een multidisciplinair overleg om te bespreken welke hulp een kind nodig heeft. En wie die hulp het beste kan bieden. Bij dit overleg zijn ouders, school, hulpverleners en specialisten van buiten de school aanwezig. Het kind zelf is er ook bij, als het kind dit zelf wil en kan. Het overleg heet 'multidisciplinair' omdat er meer mensen bij zijn, met verschillende beroepen.

Wat bespreek je in het multidisciplinair overleg?

In dit overleg bespreken jullie hoe het gaat met je kind. En wat school, ouders en kind samen al hebben gedaan om de situatie van je kind te verbeteren. Jullie bespreken ook wat je kind nog meer zou kunnen helpen. Dit doen jullie door te kijken naar wat wel en niet goed gaat bij je kind. Bijvoorbeeld op school, thuis of in de vrije tijd. Misschien kun je wat goed gaat uitbreiden? Als jouw kind bijvoorbeeld soms in alle rust huiswerk maakt bij iemand in de familie, kunnen jullie hier dan een wekelijkse afspraak over maken? En wie kan hier nog meer bij helpen? In dit overleg worden afspraken gemaakt over wie wat gaat doen. De ouders maken bijvoorbeeld een afspraak met het familielid en school zorgt voor een huiswerkpakket om dit te ondersteunen. En de jeugdhulpverlener vraagt in diens gesprek met het kind of het huiswerk maken bij familie nog steeds helpend is.

Moet ik als ouder bij het multidisciplinair overleg zijn?

Het is belangrijk dat jij als ouder bij het multidisciplinair overleg bent. Jij kent jouw kind goed. Ook weet jij hoe het thuis met je kind gaat. Misschien kun je ook zelf hulp krijgen. Of tips om jouw kind te helpen. Het is ook belangrijk dat jij je mening kunt geven. Als je vindt dat er niet genoeg naar jou geluisterd wordt, meldt dit dan bij school. Want jullie moeten samen een plan maken waar iedereen het mee eens is.

Moet mijn kind bij het overleg zijn?

Het is goed als je kind ook bij het overleg is, als dat kan. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kind het ermee eens is dat het overleg plaatsvindt. En dat iedereen naar je kind luistert.

Wie is vanuit school aanwezig?

Vaak is er één iemand van school bij het overleg. In het basisonderwijs is dit vaak de directeur, de intern begeleider of de leerkracht. In het voortgezet onderwijs is dit vaak de ondersteuningscoördinator, de orthopedagoog of de mentor.

Welke hulpverleners en specialisten kunnen aanwezig zijn?

School, ouders en kind spreken af welke mensen nog meer bij het multidisciplinair overleg zijn. Bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, de schoolarts, de leerplichtambtenaar, een jongerenwerker of de wijkteammedewerker.

Wat gebeurt er na het overleg?

In het multidisciplinair over maken jullie ook een afspraak voor een nieuw overleg. In dat overleg bespreken jullie of de nieuwe hulp voor positieve verandering zorgt. En of er misschien nog meer hulp nodig is.

Wat gebeurt er als ik niet bij het overleg kan zijn of wil zijn?

Kun je niet bij het overleg zijn? Dan heeft school jouw toestemming nodig om dit overleg te organiseren. De school vraagt van tevoren deze toestemming aan jou. Lees hier meer over op de pagina Mag de school informatie over mijn kind delen met hulpverleners? Vanaf 16 jaar mogen kinderen zelf deze toestemming geven. 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders