Ouders, pleegouders en professionals

Een goede samenwerking tussen ouders, kinderen, pleegouders, het netwerk en betrokken professionals is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind in het pleeggezin en de stabiliteit van de plaatsing.

Zorgteam

In pleegzorg wordt vaak een zorgteam samengesteld waarbinnen afstemming over het pleegkind plaatsvindt. In het zorgteam zijn alle direct betrokkenen bij het pleegkind vertegenwoordigd: ouders, pleegouders, gezinsvoogd, pleegzorgbegeleider en hulpverleners. Wederzijdse acceptatie, gedeelde doelen en duidelijke afspraken hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Een goede samenwerking is in de pleegzorgpraktijk echter niet vanzelfsprekend.

Samenwerking tussen ouders en pleegouders

Een goede samenwerking tussen ouders en pleegouders is voor het slagen van de pleegzorgplaatsing en het welzijn van het pleegkind essentieel. Ouders, pleegouders en de pleegzorgbegeleider hebben een rol in het tot stand brengen van een constructieve samenwerking tussen ouders en pleegouders.
Pleegouders hebben behoefte aan ondersteuning bij de omgang met de ouders. Dit onderstreept het belang van duidelijke, vanuit de hulpverlening gestuurde afspraken, waarin rollen, verwachtingen en grenzen van de betrokkenen duidelijk benoemd worden. Pleegouders verwachten dat pleegzorgbegeleiders hierbij een bemiddelende en faciliterende rol spelen.

Lees meer over gedeeld opvoederschap

Het sociale netwerk betrekken

Het sociale netwerk van pleegkinderen is ingewikkelder dan dat van andere kinderen. Zij hebben namelijk te maken met hun eigen netwerk, dat van hun ouders, het netwerk van hun pleegouders en in meer of mindere mate ook een professioneel netwerk dat hen, hun ouders of hun pleegouders begeleidt. Voor een geslaagde plaatsing en een gezonde ontwikkeling is het belangrijk dat deze verschillende netwerken voor het kind een ongedeelde wereld vormen. Een goede samenwerking tussen alle partijen is daarvoor essentieel.

Coördinatie

De pleegzorgbegeleider heeft een belangrijke regierol om de samenwerking tussen de betrokken partijen te stroomlijnen. De pleegzorgbegeleider monitort of de samenwerking en de ingezette hulp de gewenste resultaten opleveren, of de gewenste ontwikkeling van het kind is geborgd en of er een gezonde balans is tussen draagkracht en draaglast van pleegouders.

Review en factsheet

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Een uitgebreide samenvatting daarvan kun je lezen in de review Ouders, pleegouders en professionals: posities en samenwerking. De factsheet Ouders, pleegouders en professionals: posities en samenwerking geeft een praktische vertaling van deze kennis voor de beroepspraktijk.

Lees ook

foto Martine Broere

Martine Broere

senior medewerker inhoud