Jeugdwet en onderwijs-zorgarrangementen
Met de Jeugdwet is de gemeente verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg voor jeugd. Op grond van de Jeugdwet voert zij een samenhangend beleid dat eens in de vier jaar wordt vastgelegd in een plan.
Het gemeentelijk plan
Het gemeentelijk jeugdplan beschrijft onder meer de:
- visie van de gemeente
- uitvoering van het beleid
- wijze van beoordeling en de afweging van een toekenning
- beoogde uitkomsten
- kwaliteitseisen
- medezeggenschap van kinderen en opvoeders bij de uitvoering
Het gemeentelijk jeugdplan (zie Jeugdwet artikel 2.1) moet zich richten op onder andere:
- preventie en vroege signalering
- versterking van opvoedkundig klimaat in gezinnen, buurten en scholen
Afstemming met het onderwijs
Hiervoor is afstemming met het onderwijs noodzakelijk. De gemeenten zijn daarom verplicht hun jeugdplan af te stemmen met het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo in de betreffende gemeente. Voor meer informatie, zie Jeugdwet, artikel 2.2
Als professionals het nodig vinden, moet de gemeente afstemmen met jeugdhulp en onderwijs over individuele behandeling en ondersteuning. Dit geldt voor primair, voortgezet én middelbaar beroepsonderwijs. Voor meer informatie, zie Jeugdwet artikel 2.7
Bekostiging
Vanaf 2016 geeft het Rijk elke gemeente een basisbedrag per jeugdige voor de financiering van alle ondersteuning, hulp en zorg. Volgens een objectief verdeelmodel krijgen sommige gemeenten extra budget op basis van bepaalde risico- en beschermende factoren, zoals armoede of psychische problematiek bij ouders.
Lees meer over de bekostiging in de factsheet Wegwijs in de wetten van het jeugdstelsel
Dyslexiezorg onder de Jeugdwet
De zorg voor kinderen tot 13 jaar met ernstig enkelvoudige dyslexie (EED), dyslexiezorg, valt ook onder de Jeugdwet. Gemeenten hebben daarmee de taak om deze dyslexiezorg te organiseren en te financieren. EED betekent dat het kind naast dyslexie geen ggz-stoornis, beperking of andere taal- of leerstoornis heeft die belemmerend is voor dyslexieonderzoek en/of -behandeling. Voor de behandeling is samenwerking en samenhang nodig tussen de ondersteuning op school en de zorg door de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Lees meer in de handreiking Dyslexiezorg onder de Jeugdwet
Meer informatie
Lees ook
-
Wet passend onderwijs en onderwijs-zorgarrangementen
Wet passend onderwijs en onderwijs-zorgarrangementenHet doel van de Wet passend onderwijs is dat kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten. Lees meer over wat er in deze wet staat.
-
OOGO en onderwijs-zorgarrangementen
OOGO en onderwijs-zorgarrangementenHet OOGO (op overeenstemming gericht overleg) is verplicht tussen samenwerkingen bij een onderwijs-zorg arrangement. Lees hier wat het OOGO inhoudt.
-
Wat is een onderwijs-zorgarrangement?
Wat is een onderwijs-zorgarrangement?Bij een onderwijs-zorgarrangement (oza) werken kind en ouders samen met onderwijs, jeugdhulp en/of zorg. Op deze pagina lees je meer over oza's.
-
De vijf functies van een onderwijs-zorgarrangement
De vijf functies van een onderwijs-zorgarrangementEen onderwijs-zorgarrangement kan verschillende functies hebben: terugleiden, opbouwen, versterken, aanpassen en doorleiden. We leggen ze hier uit.